Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Молбите за безработица в САЩ се увеличават за четвърта поред седмица

Цените на производител в страната пък отчетоха спад за първи път от година и половина

Молбите за безработица в САЩ се увеличават за четвърта поред седмица

Снимка: Архив Ройтерс

Броят на американците, подали заявление за обезщетение за безработица, неочаквано нарасна през миналата седмица, вероятно заради студеното време и оставането вкъщи на някои работници, съобщава Ройтерс.

Новопостъпилите заявления за държавни помощи при безработица са се увеличили с 11 000 до сезонно изгладените 261 000 през седмицата, приключваща на 6 януари. Това е най-високото ниво от края на септември по данни на Министерство на труда. Заявленията растат вече четири последователни седмици. 

Ръстът при молбите за помощи при безработица не предполага съществена промяна в условията на пазара на труда, тъй като обикновено в края на годината и покрай празниците има по-голяма волатилност. Икономистите, интервюирани от Ройтерс, очакваха обаче по-малък брой заявления – 245 000. 

Още по темата

Миналата седмица беше отбелязана 149-тата поред седмица, в която заявленията за безработица в САЩ остават под 300 000 благодарение на силния пазар на труда. Това е най-дългият период от 1970 г. с рекорден брой хора, участващи в трудовия пазар.

Пазарът на труда в най-голямата икономика в света се намира близо до пълна заетост, като процентът на безработица е 4,1%, достигайки 17-годишно дъно. Темпът на растеж на заетостта обаче се очаква да се забави през тази година.

В четвъртък бяха публикувани данни и за цените на производителите в САЩ, които отчетоха спад за пръв път от близо година и половина през декември, на фона на намаляващите разходи за услуги, което може да попречи на очакванията инфлацията да се ускори през 2018 г.

Цените на производител за крайното търсене поевтиняха с 0,1% през декември, след като месец по-рано беше отчетено увеличение от 0,4%. 

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Десислава Попова
Още по темата: Новини икономика на САЩ

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Инфлацията в САЩ остана без промяна през ноември