IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нагласите в еврозоната неочаквано се подобряват през май

Инфлационните очаквания на потребителите са намалели за втори пореден месец

13:49 | 30.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Нагласите в еврозоната изненадващо са се подобрили през май, след като опасенията относно покачващите се цени са отслабнали за втори пореден месец, съобщи Bloomberg.

Измерителят на Европейската комисия (ЕК) за нагласите се е покачил до 105 пункта този месец спрямо ревизираното равнище през април от 104,9 пункта. Икономистите очакваха леко понижение до 14-месечно дъно.

Еврозоната Еврозоната

Влошаващите се нагласи сред производителите са засенчени от по-добри резултати в сектора на услугите и строителството. Потребителското доверие също се е подобрило, като измерителят на инфлационните очаквания за следващите 12 месеца записва подобрение.

Руската инвазия в Украйна ускори вече рекордната инфлация и оскъпи издръжката на живот, увеличавайки натиска за реакция от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Предстои във вторник да бъде публикувана статистиката за инфлацията в еврозоната през май, като очакванията са данните да покажат поредния исторически връх от 7,8%.

По-рано през деня главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн заяви, че нормализирането на паричната политика с постепенен темп предполага използването на лихвени увеличения от 25 базисни пункта (б.п.).

"Нормализирането има естествен фокус върху ходове в размер на 25 б.п., следователно увеличения в този размер през юли и септември са примерния темп", посочи Лейн в интервю за испанския вестник Cinco Días, публикувано в понеделник.

"Всяка дискусия за други ходове ще трябва да аргументира по-силни действия от тези през юли и септември", допълни икономистът.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още