IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не всеки връх трябва да бъде покорен, още по-малко от инфлацията

Данните тази седмица може да покажат пореден ускорен темп на растеж на цените в еврозоната, който да оправдае плановете на ЕЦБ за лихвени повишения

09:03 | 30.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Не всеки нов връх трябва да бъде покорен, още по-малко от инфлацията. Това обаче изглежда неизбежно на фона на продължаващата война в Украйна, която допълнително влоши проблемите с веригите на доставки, високото ниво на несигурност, вече вкоренените инфлационни очаквания на домакинствата и фирмите, както и нарастващите опасения от стагфлация.

Данните тази седмица за пръв път ще покажат как са се движили цените през петия месец на годината, като още в понеденик ще стане ясно какво е било инфлационното равнище в Испания и Германия.

Последните данни на европейската статистическа служба Евростат показаха, че макар темпът на растеж на потребителските цени в двете страни да се е забавил през април, това все още не е повод за радост, понеже инфлационното равнище продължава да е високо.

Очакванията са инфлацията в Испания да достигне 8,3% през май, а в Германия - 8,1 на сто.

Може би най-голямо внимание от европейските инвеститори ще получи статистиката на Евростат във вторник, която ще покаже с колко се е ускорила инфлацията в региона на Европа през май. Медианните очаквания са показателят да е нараснал със 7,8% на годишна база през май, свивайки икономическите нагласи, за които прогнозите са за понижение до 14-месечно дъно, пише Bloomberg. Всички икономисти, анкетирани от медията, с изключение на един,  са на мнение, че инфлацията ще се ускори, като единствено Испания от четирите големи икономики в региона ще запише забавяне на темпа на растеж на показателя.

ЕЦБ ЕЦБ

Това ще са едни от най-важните данни в последната пълна седмица преди заседанието на Европейската централна банка (ЕЦБ) в началото на юни, които може да оправдаят плановете на регулатора за повишаване на лихвите в края на третото тримесечие.

В последните няколко месеца от последното си заседание насам все повече представители на ЕЦБ изразиха подкрепа за повишаване на лихвите, в т.ч. и гуверньорът Кристин Лагард.

Още в края на април Лагард заяви, че "има голяма вероятност" прекратяването на старата програма за покупка на облигации APP - необходимо условие преди да бъдат повишени лихвите -  да стане в началото на третото тримесечие, "вероятно през юли". Тогава ще е моментът "да погледнем лихвите и да ги повишим", посочи тогава Лагард.

Миналата седмица централният банкер посочи, че основният лихвен процент на еврозоната може да излезе от негативната си територия до края на септември тази година.

"На база перспективите е възможно да сме в позиция, която да ни позволи да премахнем негативните лихви до края на третото тримесечие", посочи Лагард в публикация в сайта на оглавяваното от нея ведомство.

Към момента основната лихва е на равнище от -0,5%, поддържано от 2014 г. насам, когато ЕЦБ се бореше с ниската инфлация. Това ниво означава, че банките плащат, за да държат сумите си в централната банка.

По-ястребовият* тон на управителя на ЕЦБ се прехвърли и върху други централни банкери, включително и върху гълъбите сред редиците на банката, в т.ч. гуверньорът на Италианската централна банка Игнацио Виско и  управителят на Финландската централна банка Оли Рен.

Остава въпросът обаче с какъв темп ще се движи централната банка на еврозоната, колко ще са лихвените повишения и какво равнище ще достигнат лихвите в края на годината.

"Новите данни ще са изключително важни за определянето на скоростта, с която ще се случват лихвените увеличения", коментира Джорджо ди Джорджо, професор в универститета Luiss в Рим.

"Има истинска плетеница от фактори, които усложняват картината - от пандемията до проблемите със снабдителните вериги, войната в Украйна, а сега и политиката на Китай за нулев брой новозаразени и спада ù", допълни професорът, цитиран от Bloomberg.

В следващите дни инвеститорите ще се фокусират и върху поредната група от важни данни за развитието на щатската икономика.

Фед Фед

В края на седмицата ще бъдат публикувани данните за развитието на пазара на труда в САЩ, като очакванията са новооткритите работни места да са се увеличили с около 325 хил. през май, сочат медианните прогнози на икономистите. Това би било най-малкото увеличение от малко над година насам, след като предходните два месеца показателят нарасна с по 428 хил. нови позиции.

Безработицата може да се свие до пандемично дъно от 3,5 на сто.

"Предварителните знаци, че ръстът на новооткритите работни места се забавя, а растежът на заплатите намалява, няма да са достатъчни, за да убедят Федералния резерв на САЩ да се откаже от планираната си серия от лихвени повишения в размер на 50 базисни пункта в следващите няколко заседания", написа в своя бележка Майкъл Пиърс, старши икономист за САЩ в Capital Economics.

"Въпреки това продължително забавяне в ръста на новите позиции и заплатите евентуално ще убеди централните банкери да забавят темпа на затягане до есента", смята експертът.

Друг важен доклад от САЩ ще е икономическият обзор на Фед, познат като "Бежова книга", която представя развитието на различните региони в страната.

В съседна Канада централната банка предстои да вземе решение за размера на лихвения процент в сряда, като очакванията са регулаторът да продължи със серията от агресивни лихвени повишения - пазарите и повечето икономисти прогнозират втори пореден ръст на лихвата от 50 базисни пункта.

Очакват се още данни за бизнес нагласите в различни страни, в т.ч. в Китай, Европа и САЩ, за продажбите на дребно, търговския баланс и безработицата.

Ето какво конкретно ще следим в следващите дни:

Първият ден от седмицата ще започне с данни за инфлацията в Испания и в Германия през май, докато в Италия ще стане ясно с колко да се покачили производствените цени. В региона на Европа ще бъде публикувана статистиката за бизнес климата, потребителските нагласи, инфлацията, както и за очакванията на потребителите за инфлацията.

Данните във вторник ще покажат нараснало ли е промишленото производство в Южна Корея през април. В съседна Япония се очаква статистика за пазара на труда, за продажбите на дребно през миналия месец, както и за нагласите на домакинствата. По-голямата част от данните в Азиатско-Тихоокеанския регион ще дойдат от Австралия, където се очаква статистика за  разрешителните за строеж, за бизнес инвентара, както и за кредитирането на частния сектор. В Китай ще бъде публикуван индексът на мениджърите по поръчките (PMI) за май месец, а в Япония ще има данни за продажбите на дребно.

В Европа и по-конкретно в Германия ще има данни за нивото на безработица през май. Същия ден ще стане ясно какви са били промените в цените във Франция и Италия, откъдето се очакват и данни за ръста на брутния вътрешен продукт (БВП) през първото тримесечие. Такава статистика ще бъде публикувана и в Швейцария за същия период. Най-голямо внимание обаче може да получат данните на европейската статистическа служба Евростат за инфлацията в Европа през май.

По-късно през деня Канада ще публикува статистиката за БВП през първото тримесечие, докато в САЩ се очакват данни за промените в потребителските нагласи през май.

Статистиката в сряда ще покаже какъв е бил търговският баланс на Южна Корея през май, като се очаква и публикуването на PMI индекса в производството за същия период. Този показател ще бъде публикуван и в Япония. Австралия ще обяви как се е представила икономиката й през първото тримесечие, докато в Китай ще бъде публикуван индексът на мениджърите по поръчките в производството през май. В Германия ще стане ясно свили ли са се продажбите на дребно през четвъртия месец на годината.

За региона на Европа се очаква PMI индексът в строителството, в т.ч. за Италия, Франция, Германия, Испания и други, включително и за Русия. Освен това, европейската статистика ще покаже и какви са били промените в нивото на безработица през април.

Гуверньорът на ЕЦБ Кристин Лагард ще направи изказване.

От другата страна на океана и по-конкретно в САЩ ще бъде публикувана статистиката за пазара на труда и за потребителските разходи. Ще бъде публикуван и PMI индексът за май, заедно с индекса на новите поръчки в производството. Същия ден гуверньорът на Фед в Ню Йорк Джон Уилямс ще направи изказване, а малко по-късно през деня ще бъде публикуван икономическият доклад на Фед (или т. нар. "бежова книга").

В съседна Канада централната банка ще вземе решение за размера на лихвения процент.

От Русия се очакват данни за нивото на безработица, ръста на заплатите и за продажбите на дребно през април.

В четвъртък ще стане ясно нараснали ли са отново продажбите на дребно в Австралия, както и какъв е бил търговският баланс на страната през април. В Швейцария ще стане ясно ускорила ли се е потребителската инфлация, докато в Испания ще има данни за нивото на безработица. За региона на Европа се очаква информация за покачването на производствените цени.

ОПЕК+ ще проведе заседание.

В САЩ се очакват традиционните данни за промените в броя подадени заявления за помощи при безработица, а освен тях ще бъдат публикувани и данните за запасите на петрол.

Денят е почивен за Великобритания поради отбелязването на национален празник.

Последният ден от седмицата е почивен за редица страни, в т.ч. Великобритания, Китай и Хонконг, поради честването на различни национални празници. В Южна Корея ще стане ясно ускорила ли се е потребителската инфлация през май, а в Япония и Австралия се очаква публикуването на PMI индекса в услугите, като същите данни се очакват и за региона на Европа и Русия. Германия ще публикува статистика за търговския си баланс през април. И в последния ден на седмицата САЩ ще даде повече данни за пазара на труда и по-конкретно - за новооткритите работни места извън селскостопанския сектор през май.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още