IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови слаби икономически данни в Япония подсказват възможността за рецесия

Разходите на домакинствата и секторът на услугите изпитват трудности

09:29 | 05.06.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Разходите на домакинствата в Япония неочаквано са се свили през април, а активността в сектора на услугите се е забавила през май, показаха нови данни, публикувани във вторник. Това засилва възможността икономиката да изпадне в рецесия това тримесечие, предава Ройтерс.

Според икономистите е твърде рано да се каже със сигурност дали рецесия е най-вероятният резултат, но те все пак предупреждават, че шансът за такава ще се увеличи, ако индикаторите за местното търсене не се подобрят преди края на юни.

Икономиката неочаквано се сви през периода от януари до март, затова ново тримесечие на свиване ще отговаря на техническото определение за рецесия и ще сложи край на най-дългата серия на растеж от 80-те години насам.

Съмненията около перспективите предполагат, че петгодишната кампания на премиера Шиндзо Абе за разширяване на икономиката – Абеномиката, среща трудности.

Разходите на домакинствата през април са се свили с 1,3% на годишна база, което е доста под оценката за ръст от 0,8%. През предишния месец разходите отново намаляха – с 0,7%.

Основната причина е, че потребителите са похарчили по-малко за комунални услуги, автомобили, местни пътувания и туризъм, показаха данните от вторник.

Тъй като потреблението сформира повече от половината от брутния вътрешен продукт на Япония, по-ниските разходи предполагат, че икономиката стои на слаби основи, подкопавайки усилията на централните банкери да постигнат устойчив растеж и инфлация.

„Въпреки всичко очаквам икономиката да се възстанови през второто тримесечие, но ако потребителските разходи продължат да отслабват, може да снижа очакванията си“, коментира Дайджу Аоки, регионален главен инвестиционен директор за Япония в UBS Securities. “Разходите на домакинствата са изненадващо слаби и доверието на потребителите се свива“.

Нещо повече, секторът на услугите показва, че месечният растеж при новите поръчки през май е бил най-слабият от септември 2016 г., което допълнително предполага, че икономиката губи скорост през второто тримесечие.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) за услугите на Markit/Nikkei е спаднал до 51,0 пункта през май от 52,5 пункта през април. Показания под 50 пункта означава свиване.

„Имаше тревожни сигнали за влошаване на условията на търсене, като новите продажбите се увеличават с най-бавния си темп от 20 месеца“, коментира Джо Хейс, икономист в IHS Markit, която изготвя проучването.

Общият PMI, който включва производството и услугите, също се е понижил до 51,7 пункта от 53,1 пункта през април.

Много икономисти очакват брутният вътрешен продукт отново да се разшири през второто тримесечие, но по-малкият от очакванията ръст на промишленото производство и натрупването на непродаден инвентар през април предизвиква съмнения за силата на икономиката.

Правителството ще публикува ревизирани данни за брутния вътрешен продукт за първото тримесечие в петък. Техническото определение за рецесия са две последователни тримесечия на свиване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още