Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Продажбите на дребно в САЩ нарастват по-слабо от очакваното

Според анализаторите това може да се превърне в тенденция

Продажбите на дребно в САЩ нарастват по-слабо от очакваното

Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Продажбите на дребно в САЩ са се увеличили по-малко от очакваното през юли и ходът им може да се забави още през следващите месеци заради новата вълна на COVID-19 и намаления размер на обезщетенията при безработица.

Обемът на търговията на дребно се е увеличил с 1,2% през миналия месец, информира Ройтерс, като се позовава на данни от Министерството на търговията. Анализатори очакваха показателят да отчете ръст от 1,9%.

Коронавирусът продължава да се разпространява в САЩ, принуждавайки властите в някои от горещите точки или да затворят отново бизнеса, или да прекратят икономическото рестартиране. Опасността от заразяване също кара потребителите да намалят посещенията си на места като ресторанти и търговски центрове, като намаляват и разходите си.

Още по темата

Десетки милиони безработни загубиха добавката от 600 долара в края на юли, която представляваше 20% от личния им доход, спомагайки за закупуването на храна и плащането на сметки. Президентът Доналд Тръмп в събота подписа изпълнителна заповед за удължаване изплащането на добавката, но с намален размер от 400 долара.

От отделните щати се изисква да покрият 100 долара от обезщетенията, но управляващите посочиха, че нямат финансов капацитет, след като приходите им намаляха заради коронакризата. Останалите 300 долара ще бъдат финансирани от програмата за помощ при бедствия, която според икономисти може да бъде изчерпана още през септември.

Според експерти другите изпълнителни заповеди, подписани от Тръмп - относно данъчната ваканция, отсрочването на плащанията на студентски заеми, както и разширяването на федералните защити от принудително освобождаване на жилище, не представляват много голям стимул на потребителските разходи.

Ръстът на работните места се забави значително през юли и най-малко 31,3 милиона души разчитат на обезщетения за безработица. Икономиката на САЩ, която влезе в рецесия през февруари, претърпя през второто тримесечие най-големия си удар след Голямата депресия, като брутният й вътрешен продукт спадна с най-бързия си темп от поне 73 години.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
1
 
2
преди 1 месец
И не, никак не е кьорфишек!!
Да ти дойдат да се заселят у вас бездомници и НИКОЙ да не може да ги изгони.
Начиная от законите в Чикаго.
0
 
1
 
1
преди 1 месец
Частната собственост в САЩ се отменя, що се хабите:

https://youtu.be/qxOFoQMYmBM

Още от Новини
Русия сложи спирачка на лихвените съкращения