IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в САЩ нарастват по-слабо от очакваното

Според анализаторите това може да се превърне в тенденция

17:26 | 14.08.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:&nbsp;Patrick T. Fallon/Bloomberg</p>

Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Продажбите на дребно в САЩ са се увеличили по-малко от очакваното през юли и ходът им може да се забави още през следващите месеци заради новата вълна на COVID-19 и намаления размер на обезщетенията при безработица.

Обемът на търговията на дребно се е увеличил с 1,2% през миналия месец, информира Ройтерс, като се позовава на данни от Министерството на търговията. Анализатори очакваха показателят да отчете ръст от 1,9%.

Коронавирусът продължава да се разпространява в САЩ, принуждавайки властите в някои от горещите точки или да затворят отново бизнеса, или да прекратят икономическото рестартиране. Опасността от заразяване също кара потребителите да намалят посещенията си на места като ресторанти и търговски центрове, като намаляват и разходите си.

Десетки милиони безработни загубиха добавката от 600 долара в края на юли, която представляваше 20% от личния им доход, спомагайки за закупуването на храна и плащането на сметки. Президентът Доналд Тръмп в събота подписа изпълнителна заповед за удължаване изплащането на добавката, но с намален размер от 400 долара.

От отделните щати се изисква да покрият 100 долара от обезщетенията, но управляващите посочиха, че нямат финансов капацитет, след като приходите им намаляха заради коронакризата. Останалите 300 долара ще бъдат финансирани от програмата за помощ при бедствия, която според икономисти може да бъде изчерпана още през септември.

Според експерти другите изпълнителни заповеди, подписани от Тръмп - относно данъчната ваканция, отсрочването на плащанията на студентски заеми, както и разширяването на федералните защити от принудително освобождаване на жилище, не представляват много голям стимул на потребителските разходи.

Ръстът на работните места се забави значително през юли и най-малко 31,3 милиона души разчитат на обезщетения за безработица. Икономиката на САЩ, която влезе в рецесия през февруари, претърпя през второто тримесечие най-големия си удар след Голямата депресия, като брутният й вътрешен продукт спадна с най-бързия си темп от поне 73 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
И не, никак не е кьорфишек!!Да ти дойдат да се заселят у вас бездомници и НИКОЙ да не може да ги изгони.Начиная от законите в Чикаго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Частната собственост в САЩ се отменя, що се хабите:https://youtu.be/qxOFoQMYmBM
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още