IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствените цени в САЩ се увеличиха повече от очакваното през март

Показателят беше повлиян от по-високите разходи за услуги

17:01 | 10.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Производствените цени в САЩ се увеличиха повече, отколкото се очакваше през март, повлияни от по-високите разходи за здравни услуги, такси за авиокомпании и др., съобщи Ройтерс.

Индексът на цените на производител е нараснал с 0,3% през миналия месец, след като през февруари се увеличи с 0,2%.

Това ускори годишното увеличение на индекса на потребителските цени (PPI) до 3% спрямо 2,8% през февруари. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха, че PPI ще нарасне с 0,1% през миналия месец и с 2,9% спрямо година по-рано.

Ключовият показател за основните цени на производител, който изключва хранителните, енергийните и търговските услуги, нарасна с 0,4% през миналия месец, като се увеличи със същия темп за трети пореден месец. Така нареченият основен PPI се е увеличил с 2,9% през 12-те месеца до март, най-голямото повишение от август 2014 г., след като през февруари достигна 2,7%.

Увеличението на цените на едро подкрепя очакванията, че инфлацията ще се ускори тази година. Икономистите смятат, че затягащият се пазар на труда, слабият долар и фискалните стимули под формата на намаляване на данъците и увеличаване на държавните разходи ще стимулират инфлацията до 2-процентовата цел на Федералния резерв тази година.

Федералният резерв увеличи лихвените проценти миналия месец и прогнозира още две повишения на лихвите през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още