IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството в САЩ нараства с най-бавния си темп от две години насам

Данните подчертават по-слабото търсене на стоки, докато икономиката се бори да набере инерция

18:50 | 01.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Производствената активност в САЩ продължава да се охлажда през юли, тъй като повече фабрики свиват производството на фона на намаляващите поръчки и растящите запаси, съобщава Bloomberg.

Индексът на фабричната активност на Института за управление на доставките (ISM) се понижава до 52,8 пункта, достигайки най-ниското си ниво от юни 2020 г., спрямо 52 пункта месец по-рано.

Измерителят на производството на ISM също се понижава до над 2-годишно дъно, докато показателят за новите поръчки остава в зоната на свиване за втори пореден месец.

Данните подчертават по-слабото търсене на стоки, докато икономиката се бори да набере инерция. 

„Панелистите сега изразяват загриженост относно смекчаването по отношение на икономиката, тъй като нивата на новите поръчки се свиват за втори месец на фона на нарастващото безпокойство относно излишните запаси във веригите на доставка“, коментира Тимъти Фиоре, председател на Комисията за проучване на бизнеса на производството към ISM.

Индексът на фабричните запаси на ISM се повиши до 57,3 пункта, най-високото си ниво от 1984 г. насам, което предполага, че запасите се увеличават при повечето производители. Въпреки че много компании увеличават своя инвентар в случай на по-нататъшни прекъсвания във веригите на доставка,  ръстът може също да предполага, че част от запасяването е непреднамерено.

Отделни данни от S&P Global по-рано в понеделник показаха натрупване на запасите от готови стоки за първи път от октомври 2020 г.

През изминалата година

Широкият индекс на ISM се понижи с почти 11 пункта от пика си за последните няколко десетилетия през март миналата година, когато производителите се бореха да отговорят на натрупаното търсене, докато икономиката се отърсваше от коронавирусните мерки. Оттогава ръстът на разходите за стоки се забави, тъй като моделите на потребление започнаха да се изместват от стоки към услуги.

Единадесет индустрии, свързани с производството, отчетоха растеж през юли, начело с текстилната промишленост, минералите и петролните и въглищните продукти. Седем индустрии отчитат свиване, начело с продуктите от дърво, производството на мебели и хартия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още