Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Промишлената активност в Китай отчита завиден скок през март

Въпреки това анализаторите смятат, че още не можем да говорим за пълно икономическо възстановяване

Промишлената активност в Китай отчита завиден скок през март

Снимка:Pixabay

Китайската промишлена активност се повиши силно през март, което сигнализира, че втората по големина икономика в света е направила опит за възстановяване точно преди да се изправи пред нарастваща заплаха от спад на външното търсене, информира Bloomberg.

Индексът на мениджърите по поръчките PMI за сектора на промишлеността се е повишил до 52,0 пункта през този месец, сочат данните, публикувани от Националното статистическо бюро във вторник. В сравнение с това през февруари показателят отчете рекордно ниското ниво от 35,7 пункта. От своя страна индексът на мениджърите по поръчките за секторите на услугите и строителството е на ниво от 52,3 пункта. Така измерителите се намират над ключовата линия от 50 пункта, която разделя разширяването от свиването.

Въпреки че ръстът показва по-добри настроения в китайските фабрики, производството остава далеч от обичайното. Проучването изисква от фирмите да посочат как сравняват представянето на бизнеса си с миналия месец. Т.е. данните просто показват, че китайските компании виждат известно подобрение от февруари, когато съответния показател се сви с най-бързия си темп от 2005 г. насам.

Още по темата

Прогнозите за периода от април до юни зависят както от това колко бързо може да се възстанови вътрешното търсене, така и от силата на търсенето на задгранични пазари.

„Числото над 50 не означава, че икономическата активност е възобновена напълно“, казва Джан Ликуин, изследовател от Китайския логистичен информационен център. „Трябва да разберем безпрецедентната сложност на ситуацията и да обърнем голямо внимание на влиянието на вируса върху производството и търсенето“, добави тя.

„Въпреки че промишленият PMI се възстанови бързо през март, проучването показа, че компаниите все още са изправени пред сравнително голям оперативен натиск“, се казва в изявление на Националното статистическо бюро. Повечето компании отчитат недостиг на финансиране и намаляващо търсене. „Глобалното разпространение на вируса ще удари сериозно световната икономика и търговият и ще доведе до нови, тежки предизвикателства пред китайската икономика“, пише още в изявлението.

Индексът на новите експортни промишлени поръчки се повиши до 46,4 пункта през март, спрямо 28,7 пункта месец по-рано. Показателят за заетостта в промишлеността възлиза на 50,9 пункта в сравнение с 31,8 пункта през февруари.

В секторите на услугите и строителството, въпреки че основният индекс се повиши до над 50 пункта, голяма част подпоказателите остават ниски – измерителят за заетостта отчита 47,7 пункта, а този за новите експортни поръчки - 38,6 пункта.

„Това показва, че компаниите не искат да се наемат нова работна ръка, преди да могат да потвърдят, че бизнес дейностите им дават стабилна възвръщаемост“, смята Ирис Панг, главен икономист от ING NV.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Италианската икономика вероятно ще се свие с 9,5% през тази година