IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство в САЩ нараства за първи път от шест месеца

Секторът обаче остава под заплаха заради разпространението на коронавируса от Китай и охлаждането на вътрешното търсене

19:14 | 03.02.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Промишленото производство в САЩ е регистрирало силен ръст през януари, надминавайки очакванията на анализаторите. Това е първият скок в сектора от юли м. г. насам, предава Bloomberg.

Индексът на мениджърите по покупките на Института за управление на доставките (ISM), който се основава на допитване сред компании в промишленото производство, е нараснал до 50,9 пункта през януари спрямо почти четиригодишното си дъно от 47,8 пункта през декември, показват публикувани днес данни. Ниво над 50 пункта означава растеж, а месечното покачване е било най-голямото от средата на 2013 г. насам. Щатските индекси, доходността по американските държавни ценни книжа и доларът ускориха ръста си след публикуването на доклада.

Покачването, което надминава средната прогноза от 48,5 пункта, отразява значителните подобрения при поръчките и производството, а заетостта се е свила с по-бавен темп. Новият индекс на поръчките е достигнал 8-месечен връх от 52 пункта, а индексът за производството е скочил с 9,5 пункта, което също е най-голямото повишение от над шест години. Промишлено Промишлено

Данните, включително най-силният индекс за износа на ISM от септември 2018 г., показват, че най-лошото може би е зад гърба на американските заводи. Ръстът също така доближава индекса на ISM до този на HIS Market за промишленото производство, който за разлика от данните на института, показваше разширяване на промишлеността за цялата минала година.

Потиснат от слабите износни пазари, търговската война, понижението на бизнес инвестициите и увеличените наличности в сравнение с продажбите, секторът не успяваше да набере скорост. В резултат на това секторът на услугите стимулира ръста на икономиката. Продължително разширяване на промишленото производство би означавало, че частичната търговска сделка с Китай дава стимул за нов растеж.

Индексът на ISM показва, че секторът постига скромен ръст и остава в нестабилно положение. Бързото разпространение на коронавируса заплашва да подкопае дейността в чужбина и увеличава несигурността пред перспективите за растеж на световната икономика. Същевременно вътрешното търсене се охлажда, а спряното производство на самолетите от модела 737 Max на Boeing натежава върху производителите.

8 от 18 индустрии са отчели ръст през януари начело с производството на мебели, дървени продукти, храни и компютри. Осем от тях регистрират свиване на бизнеса, включително печатарският и текстилният сектор, както и електрониката.

Друг доклад от понеделник установи, че компаниите намаляват капиталовите си разходи. Разходите за частни строежи на нежилищни сгради, включително заводи, хотели и офиси, са се свили с 1,8% през декември спрямо ноември м. г., което е най-големият спад от април.

Индексът за заетостта в промишленото производство на ISM се е подобрил през януари, но остава анемичен на ниво от 46,6 пункта, показвайки, че забавянето на наемането на служители в сектора може да продължи. Макар че заводите миналата година са прибавили най-малко работни места от 2016 г. насам, месечният доклад за заетостта на министерството на труда, който ще бъде публикуван в петък, може да предложи информация за наемането на служители в началото на 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още