Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Промишленото производство в САЩ с най-бърз ръст от 10 месеца

Увеличаването на производството през миналия месец обаче е слабо вероятно да се запази заради свиването на новите поръчки

Промишленото производство в САЩ с най-бърз ръст от 10 месеца

Снимка: Ройтерс

Промишленото производство в САЩ е нараснало с най-бърз си темп през декември за последните 10 месеца благодарение на ръста в производството на моторни превозни средстава и редица други стоки, които биха могли да разсеят опасенията за рязко забавяне в активността на заводите, съобщава Ройтерс.

От Федералния резерв заявиха в петък, че промишленото производство се е повишило с 1,1% миналия месец спрямо ноември, което е най-доброто му представяне от февруари. Данните за ноември бяха преразгледани в посока нагоре, като по този начин беше отчетен ръст от 0,1% вместо липсата на промяна в активността на месечна база.

Още по темата

Индустриалното производство е нараснало с 0,3% през декември на месечна база. Производството на заводите се е увеличило с 2,3% на годишна база през четвъртото тримесечие, след като нарасна с 3,7% през периода юли-септември.

Увеличаването на производството през миналия месец обаче е слабо вероятно да се запази заради други данни, публикувани по-рано този месец, от които стана ясно, че новите поръчки, получени от заводите през декември, са на най-ниското си ниво от август 2016 г.

Производствената активност, която представлява около 12% от икономиката, се забавя, тъй като част от стимулите от миналогодишния пакет за намаляване на данъците за 1,5 трлн. долара вече се изчерпват. В допълнение силният долар и охлаждането на растежа в Европа и Китай вреди на износа.

Миналия месец производството на моторни превозни средства е скочило с 4,7% след ръст с едва 0,2% през ноември. Изключвайки моторните превозни средства и частите, производството се е повишило с 0,8% през декември при ръст от едва 0,1% през ноември. 

Перспективите за икономиката са като цяло положителни, но в редица щати оптимизмът намалява заради колебанията на финансовите пазари, нарастващите краткосрочни лихвени проценти, спадащите цени на енергията и нарастващата несигурност по отношение на търговията.

 

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Двама представители на Фед: Готови сме за агресивно намаляване на лихвите