IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство в САЩ се сви за първи път от април

Лошото време сложи край на девет поредни месечни увеличения на фабричната продукция

16:58 | 16.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Производството в американските фабрики се срина през февруари под натиска на зимните бури в Тексас, които спряха работата на някои петролни рафинерии, нефтохимически съоръжения и заводи за пластмаса, предаде Ройтерс.

Промишленото производство е спаднало с 3,1% през миналия месец, също затруднено от глобалния недостиг на полупроводници, съобщи във вторник Федералният резерв. Данните последваха скок с 1,2% през януари и сложиха край на девет поредни месечни увеличения на фабричната продукция. Промишленото производство остава под нивото си отпреди пандемията.

производство производство

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха, че производството ще намалее с 0,1% през февруари.

Бурното време миналия месец остави големи части от Тексас без ток и вода в продължение на дни. Сериозното застудяване спря производството на петрол и рафинериите в щата, който е най-големият производител на природен газ и нефт в САЩ.

Производството в автомобилните заводи пък продължава да бъде възпрепятствано от недостиг на полупроводници, като се понижи с 8,3% миналия месец.

В същото време производството, което представлява 11,9% от американската икономика, продължава да бъде подкрепяно от малкото материални запаси и силното търсене на стоки.

Проучване този месец показа, че производствените настроения са се увеличили до тригодишен връх през февруари.

Като се изключат последиците от лошите метеорологични условия, фабричното производство би паднало с около 0,5% през февруари, се казва в изявление на Фед.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:27 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още