IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите на японските домакинства нараснаха за пръв път от четири месеца

Пътуванията през лятото спомогнаха за ръста на показателя, но според икономисти все още има риск възстановяването на японската икономика да е по-бавно

10:55 | 05.08.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Kosuke Okahara/Bloomberg </em></p>

Снимка: Kosuke Okahara/Bloomberg

Потребителските разходи на японските домакинства записаха първия си ръст от четири месеца насам през юни, когато търсенето на туристически услуги се е увеличило, давайки положителен сигнал за перспективите за по-широко възстановяване, пише Ройтерс.

Разходите са се увеличили с 3,5% на годишна база през юни, като това е било първото месечно повишение от януари, подпомогнато от пътуванията.

Данните, показващи по-силен резултат от очакванията за 1,5% ръст в анкета на медията, сочат, че хората са харчили по-малко за риба и зеленчуци, но повече за транспорт.

Въпреки че повишението надмина прогнозите, малко вероятно е то да разсее опасенията, че възстановяването на японската икономика ще се забави спрямо това в други големи икономики като САЩ.

"Има случаи, в които хората се отказват да пътуват, като се има предвид бързото разпространение на коронавируса, дори да няма въведени противоепидемични мерки", обясни Ацуши Такеда, главен икономист в института за икономически изследвания Itochu.

Отделно проучване в петък показа, че реалните заплати в Япония са продължили да намаляват за трети пореден месец през юни, когато инфлацията надмина ръста в номиналното заплащане.

Проучване на медията сред икономисти показа, че японската икономика вероятно се е възстановила през второто тримесечие на годината благодарение на разходите, направени в сектора на услугите, който вече не е ограничаван от противоепидемични мерки.

Прогнозите са за годишен ръст от 2,5% в периода април-юни, след като през първото тримесечие икономиката на страната се сви с 0,5 на сто. Очакванията за третото тримесечие обаче не са толкова оптимистични, тъй като анализаторите се опасяват от нарастващите рискове, включително възможността от световна рецесия и повторна поява на коронавируса в Япония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още