IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на работните места в САЩ се забавя през юли

Те са се увеличили със 164 хил. миналия месец, съобщи министерството на труда

18:53 | 02.08.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ръстът на работните места в САЩ се е забавил през юли, а работодателите в сектора на промишлеността са намалили работното време на служителите, което наред с ескалацията на търговското напрежение между САЩ и Китай може да даде на Федералния резерв основания да понижи лихвите отново идния месец, предава Ройтерс.

Следеният внимателно доклад на министерството на труда за работните места беше публикуван ден след като американският президент Доналд Тръмп обяви допълнителни мита от 10% върху китайски вносни стоки на стойност 300 млрд. долара, които ще влязат в сила от 1 септември.

Работните места извън земеделието са се увеличили със 164 хил. миналия месец, съобщи министерството. Икономиката е създала с 41 хил. работни места по-малко през май и юни в сравнение с обявеното по-рано. Ръстът на работните места през юли отговаря на очакванията на икономистите.

Средната работна седмица е достигнала най-ниското си ниво от близо две години през юли, тъй като работодателите в сектора на промишлеността са намалили часовете за служителите си – знак, че икономическият растеж се е забавил още повече в началото на третото тримесечие.

Търговската война между САЩ и Китай се отразява на промишлеността, като производството отбеляза спад две последователни тримесечия. Инвестициите на бизнеса също бяха засегнати, като се свиха през второто тримесечие за първи път от над три години и допринесоха за забавянето на ръста на икономиката до 2,1% в месеците между април и юни.

Данните за работните места през юли бележат ново забавяне на ръста спрямо средните 223 хил. работни места на месец през 2018 г. Въпреки това темпът на растеж остава над приблизително 100 хил. работни места, които са необходими на месец, за да се отговори на растежа на населението в трудоспособна възраст. Безработицата през юли остана непроменена на ниво от 3,7% на фона на навлизането на 370 хил. души на пазара на труда.

Работните места в строителството са се увеличили с 4 хил. през юли, след като скочиха с 18 хил. през юни. Заетостта в промишленото производство е нараснала с 16 хил. работни места след повишението с 12 хил. през юни.

Работните места във федералните служби са се увеличили 16 хил. през юли, а заетостта в професионалните и бизнес услуги е нараснала с 38 хил. работни места миналия месец. Ръстове са отбелязани и в секторите на здравеопазването, забавленията, хотелите и ресторантите, финансовите дейности и търговията на едро.

Работните места в търговията на дребно обаче са намалели с 3600, което е шести пореден месец на спад.

В същото време средното почасово възнаграждение е нараснало с 8 цента, или 0,3% през юли след същия ръст през юни. На годишна основа ръстът на заплатите през юли достига 3,2% спрямо 3,1% през юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
Valentin13
преди 4 години
работните места се увеличават с 164 хил. а социалистическата преса го нарича спад !!! ей затова не се спори със социалист, лъже като дрът...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още