IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на Австралийската централна банка: Може да повишим лихвите тази година

Условието това да стане обаче е устойчива инфлация според целевите равнища, посочи Филип Лоу

11:31 | 02.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Brent Lewin/Bloomberg </em></p>

Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Гуверньорът на Австралийската централна банка Филип Лоу за пръв път намекна за лихвени повишения през тази година. Условието за това обаче е ускореният растеж на заплатите да озапти инфлацията до целевия диапазон от 2-3%, пише Bloomberg.

„Това е „правдоподобен сценарий“ в зависимост от това как се развиват събитията, но има и много други сценарии“, коментира Лоу. Изказването му дава възможност за много маневри през следващите месеци.

オーストラリアの銀行 オーストラリアの銀行

„Има много несигурност както от страна на предлагането, така и от страна на динамиката на пазара на труда. И понеже инфлацията не е толкова висока в момента, можем да изчакаме, за да видим как ще се развие тази несигурност“, допълни Лоу. „Ако се развие по един начин, то ще повишим лихвите, ако се развие по друг, то все още е доста правдоподобно, че първото покачване на лихвите може да стане след година или повече“, поясни гуверньорът.

Това е първото изказване на управителя на централната банка за 2022 г., което потвърди позицията на банката за търпение и изчакване. Според Лоу Австралия не е изправена пред същия ценови натиск, както в други страни, който ги принуждава да се приготвят за затягане на паричната политика

Във вторник Австралийската централна банка реши да прекрати 15-месечната си програма за покупка на нетни активи. Този ход обаче „не представлява затягане на паричната политика“, каза гуверньорът в подготвеното си становище.

„Не искаме инфлацията да е твърде ниска или висока. Ще направим, каквото е необходимо, за да поддържаме ниска и стабилна инфлация, което е важно не само само по себе си, но и като предпоставка за устойчив период на пълна заетост“, заяви Лоу.

След решението на банката във вторник играчите на пазара изместиха прогнозите си за лихвено повишение от май на юни месец. Икономистите обаче продължават да смятат, че то ще се случи през август поради очакванията, че затегнатият пазар на труда бързо ще доведе до натиск върху заплатите.

Основният лихвен процент е на рекордно ниско ниво от 0,1% от ноември 2020 г. Още преди време централната банка посочи, че условията за лихвени повишения ще бъдат налице едва през 2024 г., но Лоу изтъкна, че това не означава, че няма шанс лихвите да бъдат увеличени преди 2024 г.

Прогнозите на регулатора са ценовият индекс на заплатите, който се измерва на тримесечие, да достигне 2,75% през 2022 г. и 3% през 2023 г. „На база данните, които имаме, твърде е рано да направим заключението, че инфлацията се намира устойчиво на целевото равнище“, допълни Лоу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още