IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шведската централна банка повиши лихвите за първи път от седем години

Следващото увеличение вероятно ще се случи през втората половина на 2019 г.

12:06 | 20.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

За първи път от седем години Шведската централна банка повиши лихвените проценти в страната - историческа стъпка, която я отдалечава от историческата ѝ програма за стимулиране на пазарите, съобщава Bloomberg.

Шведската централна банка, която е базирана в Стокхолм, увеличи репо лихвата с една четвърт до -0,25%. Подобно решение беше очаквано от по-малко от половината от анкетираните 24-ма икономисти от Bloomberg.

На фона на инфлация и инфлационни очаквания, които се намират около целта на Riksbank от 2%, „необходимостта от изключително експанзивна парична политика леко се е понижила“, се казва в изявление на регулатора.

Банкерите от централната банка, които дадоха сигнал за очаквано повишение на лихвата или през този месец, или през февруари, заявиха, че следващото увеличение вероятно ще се случи през втората половина на 2019 г.

След новината от Riksbank кроната поскъпна с 1% спрямо еврото, което е най-голямото й движение във възходяща посока от началото на октомври.

„Централните банки се опитват да се справят с напълно противоположна информация в момента – налице е ниска безработица в по-голямата част от развития свят, докато фондовите пазари са под натиск, а търговската война не е прекратена“, коментира главният икономист на SEB Робърт Бергквист. Той даде за пример повишаването на лихвите от страна на Федералния резерв и по-предпазливия тон за будещето, както и прекратяването на програмата за изкупуване на активи на Европейската централна банка.

На сегашното ниво "паричната политика все още е експанзивна и по този начин ще продължи да подкрепя икономическата активност", обясниха още от банката.

Главният икономист на Шведкста централна банка Анна Бреман не смята, че ще има друго увеличение на лихвите преди септември следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още