IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Системата за депозиране на лири на Ердоган не оправдава очакванията

Тя трябваше да компенсира загубите на вложителите, причинени от обезценяването на лирата. Но сега обменният ѝ курс отново спада

19:30 | 06.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Програмата на Турция за защита на депозитите в лири от обезценяване, насърчавана от президента Реджеп Тайип Ердоган, досега не показва голям успех. В сметката са постъпили спестявания за над 90 млрд. лири (5,8 млрд. евро), съобщиха няколко представители на банката пред Ройтерс в четвъртък. Малка част от тях обаче са били получени от обмяната на чуждестранна валута, както всъщност беше предвидено.

Високопоставен представител на Партията на справедливостта и развитието (ПСР)  на Ердоган също призна, че досега програмата не е отговорила напълно на очакванията на самата партийна организация. Сега правителството в Анкара работи по допълнителни стъпки за повишаване на привлекателността на валутата.

Ердоган представи схемата за депозити на 20 декември, след като националната валута - лирата - падна до рекордно ниското ниво от 18,4 за долар. На спестителите беше предложено да бъдат компенсирани загубите, понесени поради обезценяването, по време на срока на депозита.

След съобщението лирата се възстанови, но все пак през 2021 г. девалвира с 44% спрямо долара. Тази седмица обменният курс спадна с още 5%, след като инфлацията се повиши до 19-годишен връх от 36,1%.

Според банкови източници по-голямата част от парите, попаднали в новите депозитни сметки, са от други сметки в лири. Според тях много малко клиенти са обменяли и прехвърляли чуждестранна валута в национална „Хората обменят много малко чуждестранна валута", казва един банкер. „По същество те предпочитат да прехвърлят депозити в лири в тази сметка“, пояснява той.

Като причина се посочва ниското доверие в лирата, която продължава да се срива. „В тази среда хората предпочитат да държат чуждестранни валути", казва банкерът.

По данни на банковия регулатор BDDK в края на 2021 г. депозитите в турската банкова система са възлизали на 5,3 трилиона лири (около 349 млрд. евро). Депозитите в чуждестранна валута съставляват почти две трети от сумата.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още