IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителните поръчки в еврозоната бележат най-силния си ръст от февруари 2019 г.

Строителството на Стария континент се запазва на стабилни равнища през декември

13:18 | 06.01.22 г.
<p>
	Строителството на жилища бележи ръст за десети пореден месец, а това на търговски сгради е нараснало за трети месец.&nbsp;<em>Снимка:&nbsp;</em><em>Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Строителството на жилища бележи ръст за десети пореден месец, а това на търговски сгради е нараснало за трети месец. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Новите поръчки към строителните компании в еврозоната са нараснали с най-бързия си темп от февруари 2019 г. насам, като заедно с тях покупките са достигнали седемесечен връх, пише Trading Economics.

Строителството в еврозоната се е запазило на стабилни равнища и през последния месец на 2021 г. Според статистиките индексът на мениджърите по поръчките в строителството в еврозоната е бил на ниво от 52,9 пункта през декември спрямо 53,3 пункта през ноември.

Незначителното свиване в показателя предполага, че темпът на разширяване се е запазил на сравнително стабилни равнища, като така индексът отбелязва ръст за трети месец.

Строителството на жилища бележи ръст за десети пореден месец, а това на бизнес сгради е нараснало за трети месец. Гражданското строителство обаче е намаляло за 29-и пореден месец.

Темпът на създаване на нови работни места в сектора е спаднал до четиримесечно дъно, а производителността също се е понижила значително. Инфлацията се е успокоила през декември, но продължава да бъде една от най-ускоряващите се от създаването на проучване насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още