IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стурнарас: ЕЦБ трябва да купува още облигации поне до края на 2022 г.

Инвеститорите очакват на следващото си заседание на 10 март централната банка да обяви план за прекратяването на старата й програма за покупка на активи APP

12:26 | 24.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да продължи своята програма за закупуване на облигации поне до края на годината и да я остави с отворен край, за да омекоти последиците от конфликта в Украйна. Такова мнение изрази членът на Управителния съвет на ЕЦБ и гуверньор на Гръцката централна банка Янис Стурнарас, цитиран от Ройтерс.

Той е първият представител на ЕЦБ, който коментира как събитията в Украйна може да повлияят на плановете на европейския регулатор да прекрати покупките на активи и да повиши лихвите, за да озапти високата инфлация.

Според Стурнарас банката трябва да премахне лихвените понижения като идея, но и да си даде по-голяма свобода за повишаването на лихвите.

Инвеститорите очакват на следващото си заседание на 10 март централната банка да обяви план за прекратяването на старата й програма за покупка на активи APP, с което ще даде възможност за лихвени повишения до края на годината.

Според Стурнарас икономическите перспективи сега са „много по-несигурни“. „Ако погледнем ситуацията днес, бих подкрепил продължаването на програмата APP поне до края на годината, след септември, вместо краят да е преди това“, каза банкерът. Той посочи, че не би подкрепил обявяването на прекратяването на програмата през март.

Европа разчита на Русия за близо 40% от доставките си на природен газ. Според Стурнарас ситуацията в Украйна ще потисне ръста на цените „в средно- до дългосрочен план“, след като първо ги повиши. „Според мен ще има краткосрочен инфлационен ефект – цените ще се увеличат заради поскъпнала енергия“, каза гуверньорът на Гръцката централна банка.

През декември ЕЦБ заяви, че програмата APP ще продължи да действа поне до октомври и ще приключи малко преди повишаването на лихвите.

По-рано същия ден, преди руският президент Владимир Путин да нареди военна операция в Украйна, гуверньорът на централната банка на Ирландия, също член на УС на ЕЦБ, Гейбриъл Маклуф посочи, че ситуацията в Украйна вероятно няма да спре ЕЦБ от постигането на съгласие за по-бързо прекратяване на покупките, пише Bloomberg. Според банкера обаче перспективите за лихвено повишение вече са по-неясни.

„Още е твърде рано да се прецени какъв ефект ще има този конфликт върху икономиката“, каза Маклуф. „Напълно възможно е през март да решим какво ще стане с програмата за покупки на активи“, допълни представителят на ЕЦБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още