IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Де Гиндос: Преди да повиши лихвите ЕЦБ трябва да прекрати покупките на облигации

Първата стъпка по лихвените проценти може да бъде направена през лятото, коментира той

22:38 | 23.02.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Преди лихвените проценти да бъдат повишени, Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва първо да прекрати покупките на облигации. Такова мнение изрази в сряда заместник-гуверньорът на банката Луис де Гиндос, цитиран от Ройтерс.

„Ще погледнем (макроикономическите) данни, прогнозите и тогава ще нагласим отново покупките на активи, ако се наложи, и ще видим кога може да има лихвено повишение“, заяви Де Гиндос.

Мнението му е противоположно на коментара на гуверньора на Австрийската централна банка и член на ЕЦБ Роберт Холцман. По-рано в сряда той посочи, че ЕЦБ може да повиши лихвите преди прекратяването на покупките. Така банкерът се противопостави на дългоподдържаната позиция на европейския регулатор относно предстоящите му ходове.

Окончателните данни на европейската статистическа служба Евростат, публикувани по-рано същия ден, показаха, че инфлацията в еврозоната се е ускорила за пореден месец през януари, достигайки 5,1%.

Тенденцията принуди ЕЦБ постепенно да се откаже от ангажимента си да не повишава лихвите през 2022 г., макар че все още поддържа позицията, че първо трябва да бъдат прекратени покупките на облигации.

"Стане ли въпрос за лихвените проценти, ЕЦБ винаги е казвала, че не трябва да има лихвено повишение по-рано от малко след прекратяването на покупките на облигации“, заяви Холцман в интервю за швейцарския вестник NZZ, цитиран от Ройтерс.

"Но също така е възможно първата стъпка по лихвените проценти да бъде направена през лятото, преди края на покупките, а втората – в края на годината. Бих подкрепил това“, каза гуверньорът на Австрийската централна банка.

В сряда членът на УС на ЕЦБ Франсоа Вилроа дьо Гало заяви, че финансовата институция ще оцени всички косвени последици от украинската криза на заседанието си през март.

По думите му регулаторът ще оцени непреките последици от кризата в Украйна върху инфлацията и икономическия растеж в еврозоната, като подчерта, че банката ще се ръководи от фактите.

"Ние ще оценим в нашия Управителен съвет през март по-непреките последици върху инфлацията и растежа и ще се ръководим от фактите“, посочи той на финансова конференция на Eurofi.

Коментарът на Вилроа допринася за несигурността относно следващия ход на ЕЦБ, тъй като той и редица други централни банкери не посочват конкретен план за повишаването на лихвите. Според гуверньора на Френската централна банка покупките на нетни активи могат да приключат през третото тримесечие на тази година, но ЕЦБ ще запази различните си възможности, за да реши кога да повиши лихвите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Иван Митев
преди 2 години
Прилага се лош начин за емитиране на евра. Допусканата европейска парична грешка е водещата причина за инфлацията в еврозоната.Европейската централна банка не може да осигури устойчиво прекратяване на инфлация и други щети от неправилно емитиране на евра. Ако се прилагаше благодатен подход за емитиране на евра, правителствата от еврозоната нямаше да имат сегашните дългове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още