IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп отново разкритикува Фед в навечерието на срещата на централната банка

В продължение на месеци Тръмп обвинява Федералния резерв, че подкопава растежа на икономиката с увеличаването на лихвените проценти

17:12 | 17.12.18 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп разкритикува остро Федералния резерв в навечерието на двудневната среща на централната банка, посочвайки, че Фед няма основание за повишаване на лихвата, тъй като инфлацията е ниска, а щатската валута е силна.

„Невероятно е, че със силен долар и ниска инфлация и на фона на случващото се около нас, с горящ Париж и разочароващи данни за Китай, Фед обмисля още едно увеличение на лихвения процент“, написа Тръмп в Twitter в понеделник.

Срещата по паричната политика на щатската централна банка започва във вторник във Вашингтон, като очакванията са да бъде взето решение за четвъртото подред увеличение на лихвите през тази година, припомня Bloomberg.

Туитовете на Тръмп по отношение на паричната политика се засилиха, след като американските акции се сринаха заради появилите се сигнали за забавяне на най-голямата икономика в света.

В продължение на месеци Тръмп обвинява централната банка, че подкопава растежа на икономиката с увеличаването на лихвените проценти. Важно е да се отбележи обаче, че президентите на САЩ обикновено се въздържат от намеса в независимостта на Фед.

„Критиките към Федералния резерв едва ли ще спрат и даже вероятно ще се засилят“, коментира Джошуа Фейнман, старши икономист в DWS и бивш икономист на централната банка. Според него президентът твърде много залага на постиженията на фондовия пазар и доброто представяне на икономиката и с последните си изказвания е ясно, че иска Фед да поеме вината.

След срещата на Фед тази седмица очакванията за по-нататъшно увеличение на лихвите намаляват, като инвеститорите залагат само на още един подобен ход през следващата година. Тази промяна в нагласите до голяма степен се дължи на сигнали от самия Фед, че лихвите в момента се намират в близо до неутралните си нива.

Политиците от централната банка обърнаха внимание напоследък и на рисковете за забавяне на растежа в Европа, както и на секторите от американската икономика, чувствителни към нарастване на лихвите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още