IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската лира се срива, а Ердоган разчита на Бог

В петък турската валута се срина с 13,5% до над 6 лири за долар

10:53 | 10.08.18 г. 18
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отхвърли опасенията около сриващата се лира, призовавайки турците „да не се притесняват“, след като валутата удари нови дъна през последните дни, включително в петък, на фона на разширяващия се разрив със САЩ, предава Ройтерс.

Анкара и Вашингтон, които са съюзници в НАТО, са в спор заради задържането на американския евангелистки пастор Андрю Брънсън в Турция по обвинения в тероризъм. Това доведе до санкции от страна на САЩ срещу двама министри на Ердоган и заплахи за търговски ограничения.

По-рано в петък лирата се срина с 13,5% до ново рекордно дъно от 6,1428 лири за долар. След това валутата леко се възстанови и към 10:15 ч. сутринта се разменя за 5,8634 лири за долар.

Oсновнa причини за резкия спад без завръщането на турската делегация от разговорите във Вашингтон без решение на продължаващата криза.

Пред поддръжници в черноморската провинция Ризе късно в четвъртък Ердоган отхвърли опасенията около валутата, определяйки ги като кампания срещу Турция. Лира Лира

„Има различни кампании, които се провеждат. Не им обръщайте внимание“, каза Ердоган.

„Не забравяйте, ако те имат долари, ние имамe нашия народ, нашия Бог. Работим здраво. Погледнете къде бяхме преди 16 години и къде сме сега“, каза той.

Разпродаванията на лирата напоследък са подхранени от опасенията за хватката на Ердоган върху паричната политика след новите промени в правомощията на президента и продължаващия спор със САЩ.

Ердоган, който се самоописва като „враг на лихвените проценти“, иска банките да дават евтини кредити, за да се стимулира растежа, но инвеститорите се опасяват, че икономиката прегрява и може да се стигне до твърдо падане.

Те се страхуват и за възможността на централната банка да укроти двуцифрената инфлация, като президентът неведнъж призовава за по-ниски лихвени проценти.

Поевтиняването обаче се случва на фона на все по-сериозни опасения от главния финансов надзор на еврозоната за експозицията на най-големите нейни кредитори към Турция – основно BBVA, UniCredit и BNP Paribas.

Заради спада в стойността на лирата Единният механизъм за надзор през последните месеци започна да проучва по-внимателно връзките на европейските кредитори със страната. Лира2 Лира2

Органът все още не смята ситуацията за критично важна, но все пак разглежда трите банки, които имат значителна дейност в Турция, като с особено голяма експозиция, посочват двама източници за Financial Times.

Рискът, който притеснява ЕЦБ, е, че турските кредитополучатели може да няма как да се предпазят срещу слабостта на лирата и да започнат да изпадат в несъстоятелност по заемите в чужда валута, които формират около 40% от активите на турския банков сектор.

Поевтиняването на лирата спрямо долара оставя местните банки изложени на риск заради мащаба на кредитирането в чужда валута в Турция. Анализатори на Goldman Sachs казаха в коментар тази седмица, че обезценяването на лирата до 7,1 лира за долар „може до голяма степен да удари излишния капитал на банките“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 34 rate down comment 2
tisia
преди 5 години
... то,о,о,о голямата работа, че и вие двамцата си лафите тук!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 43 rate down comment 4
khao
преди 5 години
Саме дето *** незнае че са приятели, хахахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 51 rate down comment 4
Lucifer
преди 5 години
А бее...една турска пролет се е задала за тая есен...и не знам газ-потока руско-турски го строят а току-виж кюрдски станал после...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 48 rate down comment 32
abdul
преди 5 години
Инфлация, инфлация, инфлация.Като дойде, не е където трябва.Угодия нямат тия евреи :-D.Все пак парите са си техни.. могат да си ги харчат за оръжия от където си поискат, нищо че са от НАТО.Ако някой в белия дом си мисли, че Турция няма лостове за влияние в Европа (и особено на Балканите и Германия) и е решил да играе груб срещу Турция то, сметките са му много грешни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 49 rate down comment 6
Mohave _
преди 5 години
Акцента не беше ли върху чуждите кредитори , които трябва да се сбогуват с парите си ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 46 rate down comment 2
mrynmryn
преди 5 години
Чудно как обменят нашите лирите в $ по границта. И дали изобщо го правят. Да не стане така, че някой да има купища "тапети" накрая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 58 rate down comment 3
data
преди 5 години
Путин не е *** , 140 млн Русия няма как да влачи на гърба си 100 млн Турция . А пък и Бангладеш е 100 милки ама глад и мизерия ей както са голям народ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 69 rate down comment 8
georgi_shum
преди 5 години
Демек сега разбра, че като се репчиш на големите, обикновено накрая ядеш шамарите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 51 rate down comment 5
Money
преди 5 години
Ха-х, май трябваше да отрожат преврата за след срива на лирата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 68 rate down comment 2
dr.5rov
преди 5 години
Ердоган разчита на Бог, а се държи все едно Бог разчита на Ердоган.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още