Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Търговският дефицит на САЩ е отчел ръст през декември

Увеличението се дължи на по-големия ръст на вноса спрямо износа

Търговският дефицит на САЩ е отчел ръст през декември

Снимка: Архив на Ройтерс

Дефицитът в в търговията със стоки на САЩ се е повишил с 8,5% до 68,3 милиарда долара през миналия месец. Въпреки това общият търговски дефицит е на път да отбележи първия си годишен спад от 2013 г. насам. Според икономисти програмата „Америка на първо място“ на администрацията на Тръмп, съпътствана от 18-месечната търговска война с Китай, е ограничила значително потока на стоки към САЩ.

Въпреки че Вашингтон и Пекин подписаха ограничена търговска сделка през този месец, американските мита върху китайския внос на стойност 360 милиарда долара останаха в сила.

През декември вносът на стоки е нараснал с 2,9% до 205,3 милиарда долара след отчетен спад с 1,3% през ноември. Основно увеличение се забелязва в доставките на индустриални стоки, храни и потребителски стоки. Вносът на моторни превозни средства и части за тях обаче отчита спад.

Още по темата

Износът на стоки същи се е повишил с 0,3% през миналия месец до 137,0 милиарда долара, след като през ноември се увеличи с 0,8%. Наблюдава се увеличение на експорта на промишлени и капиталови стоки. Износът на потребителски стоки и моторни превозни средства е спаднал, докато доставките на храни са останали без промяна.

Въпреки рязкото увеличаване на дефицита в търговията със стоки през миналия месец, общият дефицит на стокообмен вероятно е бил по-малък през четвъртото тримесечие спрямо периода юли-септември. Това би било положително за изчисляването на брутния вътрешен продукт. Клонът на Федералният резерв в Атланта прогнозира ръст на БВП с 1,9% през четвъртото тримесечие.

От Министерството на търговията съобщиха още, че складовите запаси на търговците на дребно са останали непроменени през декември, след като спаднаха с 0,8% през предходния месец. Запасите на моторни превозни средства и части за тях също не са отчели промяна, след като през ноември спаднаха с 1,8%.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Печалбите на китайските индустриални фирми растат за четвърти пореден месец