Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Удължаването на блокадата във Франция задълбочава рецесията в страната

Избрахме да поемем дълга и да спасим икономиката си: повече дълг за по-малко фалити, казва финансовият министър Бруно льо Мер

Удължаването на блокадата във Франция задълбочава рецесията в страната

Снимка: Bloomberg

Френското правителство беше принудено да преразгледа своите икономически и финансови прогнози два пъти за по-малко от седмица, след като президентът Еманюел Макрон удължи блокадата за борба с коронавируса, информира Bloomberg.

Франция ще увеличи разходите си за стимулиране на икономиката, която може би ще се свие с 8% през тази година, вместо по-рано очакваните 6%.

Допълнителните разходи за подпомагане на компании и служители ще увеличат бюджетния дефицит, а ситуацията може да се влоши още повече заради несигурността около здравната криза в Азия, икономиката в САЩ и разпространението на вируса в Африка, заяви министърът на финансите на Франция Бруно льо Мер.

Още по темата

„Трябва да сме много предпазливи по отношение на тези оценки“, каза той в интервю за BFMTV.

Публичните финанси на Франция са разклатени, тъй като държавата покрива по-голямата част от доходите на съкратените служители, забавя или дори отменя събирането на данъци и гарантира заеми, за да се избегнат фалити.

Льо Мер заяви, че държавата очаква да похарчи около 24 млрд. евро за частични обезщетения при безработица, а общите спешни разходи могат да бъдат повече от предвидените 100 милиарда евро, ако е необходимо.

Министърът на публичните финанси на Франция Жерал Дармани заяви за радио France Info, че дефицитът на страната ще достигне 9% от БВП, а държавният дълг - 115%. През миналата седмица правителството очакваше съотношение на дефицита и външния дълг към БВП съответно от 7,6% и 112%.

„Избрахме да поемем дълга и да спасим икономиката си: повече дълг за по-малко фалити“, каза льо Мер.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Още един гуверньор призова ЕЦБ да запази гъвкавостта си след COVID стимулите