IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валутната търговия с рязък скок заради волатилността

Новите европейски правила, предназначени да повишат прозрачността на пазара, също оказат влияние върху електронната търговия на валутния пазар

22:09 | 15.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Обемът на валутната търговия се покачи рязко от началото на годината в резултат на отслабването на долара и несигурността, около края на ерата на евтините пари, става ясно от данни, цитирани от агенция Ройтерс.

Волатилността на международните валутни пазари се понижи през последните години в резултат на това, че централните банки успокоиха пазарите и оставиха инвеститорите с по-малко възможности относно печеленето на пари от валутна търговия.

Но продължаващите понижения в стойността на долара през тази година, подкрепени от американския министър на финансите Стивън Мнучин, който заяви по време на Световния икономически форум в Давос, че поевтиняването на щатската валута е полезно, тъй като помага на износителите от САЩ, както и сигналите, че централните банки ще започнат да изтеглят стимулите си от пазара, раздвижиха сериозно валутните пазари. 

Електронните платформи за търговия отчитат рязко увеличение на обемите си.

Финансовата компания CLS, която е сред големите играчи на форекс пазара, обяви, че среднодневният обем на търговията достига 1,805 трлн. долара през януари, което е ръст от 24% спрямо година по-рано и 15,6% повече в сравнение с нивата от декември.

„През тази година волатилността наистина много се повиши, като ако през последните шест месеца на 2017 г. наблюдавахме възходяща тенденция, то през януари пазарът буквално излетя“, коментира Давид Пут, изпълнителен директор на CLS.

По данни на компанията CLS в началото на февруари търговията се ускорила още повече, като разпродажбите на капиталовите пазари, започнали в края на януари, допълнително са повишили активността.

През първите четири дни на миналата седмица, от 5 до 8 февруари, обемите са се повишили с още 14% спрямо януари, достигайки 2,054 трлн. долара, съобщават още от CLS.

От Thomson Reuters също заявиха, че обемите на търговия през техните платформи са достигнали исторически връх през януари, от когато влязоха в сила и европейските регулации, познати като MiFID II (Директивата за пазарите на финансови инструменти ). Средните дневни обеми са достигнали 436 млрд. долара. За сравнение средните обеми обикновено са около 407 млрд. евро.

Новите европейски правила, предназначени да повишат прозрачността на пазара, също оказат влияние върху електронната търговия на валутния пазар, пише Ройтерс.

MarketAxess, една от големите платформи обяви, че среднодневните й обеми на търговия са достигнали рекорд от 7,3 млрд. долара през януари, което е ръст от 22% на годишна база. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още