IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вилроа дьо Гало: ЕЦБ няма времеви ограничения, за да повиши лихвите

Вероятно ще прекратим покупките, но темата за лихвените повишения ще бъде повдигната известно време след това, каза членът на УС на ЕЦБ

14:49 | 11.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P

Европейската централна банка (ЕЦБ) прекъсна автоматичната връзка между свиването на стимулите и повишаването на лихвите - това означава, че сега банката може да отделя колкото време смята, че е необходимо, преди да повиши лихвите. Такова мнение изрази членът на Управителния съвет (УС) на регулатора Франсоа Вилроа дьо Гало, цитиран от Bloomberg.

В четвъртък приключи заседанието на ЕЦБ, на което банката реши да ускори темпа на прекратяване на покупките на облигации по старата си програма APP. Според Дьо Гало пазарите не разпознават в достатъчно голяма степен промяната, а са по-фокусирани върху обявените планове за APP.

Заради тях паричните пазари изместиха очакванията си за лихвено повишение от декември на октомври тази година.

"Вероятно ще прекратим покупките при определени условия, но казваме още, че темата за лихвените повишения ще бъде повдигната известно време след това", каза Вилроа пред телевизия BFM Business television. "Това означава, че (решението) е изцяло отворено, няма автоматичност, може да мине много време и ще вземем колкото е нужно", каза банкерът.

Гуверньорът на Финландската централна банка и също член на УС на ЕЦБ Оли Рен посочи, че решенията на ЕЦБ не сигнализират времева рамка и че всеки ход на банката ще бъдат базиран на постъпващите икономически данни и на развитието на войната в Украйна.

"Няма промяна дали това ще се случи по-рано или по-късно. Според мен вчерашното решение означава, че разполагаме с повече свобода да маневрираме между решенията за паричната политика и смятам, че това е правилният път. По-добре да играем на сигурно, отколко да съжаляваме", каза Рен пред репортери в Хелзинки.

Европейският регулатор е изправен пред висока инфлация, която продължава да се ускорява. През февруари годишната инфлация в еврозоната е достигнала 5,8%. Това е почти три пъти над целевото равнище на финансовата институция от 2%.

Обновените прогнози на ЕЦБ предвижат средната инфлация през тази година да е 5,1%. докато през следващите две да е на нива над или около целевото равнище.

Изказванията на централните банкери съответват на коментара на гуверньора на ЕЦБ Кристин Лагард, направен след заседанието на банката. По време на пресконференция тя посочи, че повишаването на лихвените проценти ще се случи "известно време след" прекратяването на програмата за покупки на облигации APP, като това може да означава седмици или месеци по-късно и решението ще е базирано на постъпващите данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още