IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки вносните мита търговският дефицит на САЩ расте за трети пореден месец

Дефицитът на стоки и услуги с Китай е достигнал през август 38,6 милиарда долара, което е абсолютен рекорд

17:59 | 05.10.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Въпреки вносните мита, въведени от администрацията на президента Доналд Тръмп, търговският дефицит на САЩ е скочил за трети пореден месец, достигайки 53,2 милиарда долара през август, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

Това представлява увеличение от 6,4 на сто през август под въздействието на спада на износа и увеличението на вноса, съобщи министерството на търговията. Ведомството изтъква, че търговският дефицит със САЩ и Мексико е рекорден, отбелязва Франс прес. 

Дефицитът на стоки и услуги е достигнал 53,2 милиарда долара след понижението на износа с 0,8 на сто до 209,4 милиарда долара и нарастването на вноса с 0,6 на сто до 262,7 милиарда долара. С натрупване от началото на годината дефицитът отчита силно покачване от 8,6 на сто до 391,07 милиарда долара.

Дефицитът е по-голям от очаквания, тъй като анализаторите прогнозираха той да достигне 52,6 милиарда долара. Заедно с дефицита през февруари (54,96 милиарда долара), показателят за август също е рекорден на месечна основа.

Администрацията на Тръмп изтъква рекордния износ на услуги през август, но отчита и спада на износа в сектора на храните и напитките.

Освен това, както и предходния месец, износът на соя е намалял, най-вероятно под въздействието на търговския конфликт с Пекин, основен вносител на американска соя.

В същото време вносът на стоки е достигнал нов максимум, най-вече в автомобилния сектор (коли и авточасти). Освен това американските потребители са купували повече мобилни телефони и потребителски стоки.

Дефицитът на стоки и услуги с Китай е достигнал през август 38,6 милиарда долара, което е абсолютен рекорд. От тази сума 34,4 милиарда долара са само при стоките. Тези нови данни едва ли ще успокоят търговското напрежение между Тръмп и търговските партньори на САЩ, най-вече Китай. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още