IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заявленията за помощи при безработица в САЩ изненадващо намаляват

Рисковете за пазара на труда отвъд Океана заради коронавируса обаче се запазват

16:57 | 31.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Заявленията за помощи при безработица в САЩ са намалели неочаквано до едномесечно дъно въпреки ръста на случаите на коронавирус през последно време и затварянето на бизнеси, което заплашва да запази високо нивото на съкращенията на работни места в началото на 2021 г., предава Bloomberg.

Заявленията за помощи при безработица, подадени за първи път, са намалели с 19 хил. до 787 хил. в седмицата до 26 декември, сочат данни на министерството на труда, публикувани в четвъртък. Това е под средната прогноза от 835 хил. на икономисти, участвали в допитване на Bloomberg. Без корекциите заявленията са намалели с 31 736. Заявления Заявления

Трайните заявления за държавни програми, които съответстват приблизително на общия брой хора, получаващи държавни помощи при безработица, също са намалели до 5,22 млн. през седмицата до 19 декември. Икономисти прогнозираха ръст до 5,37 млн.

Подчертавайки щетите от пандемията за трудовия пазар в края на 2020 г., заявленията за помощи са достигали средно 1,45 млн. на седмица тази година спрямо около 220 хил. през 2019 г.

Изненадващият спад на заявленията е добре дошъл знак, въпреки че нивото остава високо, тъй като последиците за икономиката от коронавируса продължават да се усещат. Макар че пакетът от мерки за стимулиране на икономиката трябва да смекчи удара на още по-голямо забавяне и затваряне на бизнеси, може да е необходимо време средствата да достигнат до потребителите, а без масово достъпна това е само временна мярка.

Илинойс, който отбеляза спад с над 28 500 заявления спрямо предходната седмица, има най-голям принос за общото понижение на некоригираните заявления.

Но ръстът на броя на заявленията за помощи при безработица през първата половина на декември подкрепя очакванията на икономистите за влошаване на трудовия пазар през зимата, тъй като студеното време принуждава ресторанти и търговци на дребно да затварят или да намаляват работното време, а растящите случаи на COVID-19 налагат по-строги мерки в редица щати.

Докладът за работните места през декември, който ще бъде публикуван идната седмица, се очаква да съдържа слаби данни. Икономисти прогнозират ръст с около 70 хил. на работните места, което е под равнището от април насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още