Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Заявленията за помощи при безработица в САЩ растат за втора поредна седмица

Това е 19-та поредна седмица, в която те достигат най-малко 1 млн.

Заявленията за помощи при безработица в САЩ растат за втора поредна седмица

Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Броят на американците, които са подали заявления за помощи при безработица миналата седмица, отговаря приблизително на очакванията на фона на коронавирусната пандемия, която продължава да опустошава американската икономика, предава CNBC.

Публикувани данни от министерството на труда сочат, че седмичните заявления при безработица за седмицата до 25 юли са достигнали 1,434 млн. Анкетирани от Dow Jones икономисти очакваха ръст до 1,45 млн.

Това е втора поредна седмица на увеличаване на заявленията след спада 15 поредни седмици. Това е и 19-та поредна седмица, в която те достигат най-малко 1 млн.

Трайните заявления, които включват хората, получаващи помощи при безработица поне две поредни седмици, са се повишили с 867 700 до 17,018 млн. Данните за трайните заявления се забавят с една седмица.

Още по темата
„Нивото на заявленията остава високо, а ръстът на трайните заявления определено отразява повторното затваряне на бизнеси през последните няколко седмици, което наблюдавахме в някои щати, регистриращи силен ръст на новозаразените с вируса“, коментира Питър Буквар, главен инвестиционен директор на Bleakley Advisory Group. „Възстановяването на икономиката ще бъде колебливо и неравно, докато не се намери ваксина, която да защити по-голямата част от света“, допълва той.

Заявленията при безработица в Калифорния са достигнали 249 007, сочат данните на министерството на труда. Във Флорида и Джорджия обаче те са намалели от над 100 хил. до съответно 87 062 и 84 581. Това са едни от щатите с ръст на случаите на коронавирус на фона на смекчаването на карантината и мерките за социално дистанциране.

Новите данни за заявленията при безработица са публикувани, докато конгресмените опитват да прокарат нов пакет от мерки за стимулиране на икономиката. По-рано тази седмица републиканците предложиха втори пакет от чекове при безработица на стойност 1200 долара. Но началникът на канцеларията на Белия дом Марк Мийдоус заяви в сряда, че както демократите, така и републиканците „не са близо до сделка“.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Разширяването на британския бизнес се забавя леко