Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Didi получи благословията на акционерите си за отписване от борсата в Ню Йорк

Компанията ще подаде необходимите документи в началото на юни

Didi получи благословията на акционерите си за отписване от борсата в Ню Йорк

Снимка: Bloomberg L.P.

Didi Global получи благословията на акционерите си да се отпише от Нюйоркската фондова борса, слагайки край на 11-месечно изпитание, което изтри около 70 млрд. долара от пазарната ѝ капитализация и превърна гиганта в споделеното пътуване в символ на китайския натиск върху технологичния сектор, пише Bloomberg.

Компанията планира да подаде необходимите документи за делистване в Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ на или след 2 юни, посочи Didi. Цената на акциите ѝ нарасна с 5,3% в началото на борсовата сесия.

Гласуването на акционерите разчиства пътя на компанията да работи с китайските регулатори, които настояват за съществени промени на системите ѝ за данни. Това ще позволи на фирмата да започне да се подготвя за листване в Хонконг – най-добрата развръзка, на която инвеститорите казаха, че могат да се надяват.

„Тази новина е дългоочаквана и е нещо като облекчение“, коментира Брендън Ахърн, главен инвестиционен директор в Krane Fund Advisors. „Ходът е с цел да се даде възможност да се осъществи регулаторният ѝ преглед, което след това повдига въпроса дали и кога компанията може да се листне отново, като същевременно се говори за потенциално предлагане на Хонконгската фондова борса“.

Най-големите акционери на Didi, които включат SoftBank Group, Tencent Holdings и Uber Technologies, видяха как цената на акциите ѝ се срина с около 90%, откакто стана публична, когато беше оценена на около 80 млрд. долара.

Още по темата

След делистването някои инвеститори могат да са принудени да продадат книжата си в Didi, защото нямат право да държат нелистнати акции. Хедж фонфовете вече намалиха позициите си в компанията с 29% през първото тримесечие, сочи анализ на Bloomberg.

Дори и тези, които не са длъжни да се разделят с акциите, като SoftBank, могат да поставят под въпрос дали си заслужава да държат книжата на Didi, предвид възможността за наказание от Пекин, по-силната конкуренция от по-малки конкуренти и застоя на международната експанзия.

Не е ясно какво наказание очаква Didi, която води преговори с Администрацията на киберпространството на Китай за глобата.

Акционерите на Didi, които включват играчи като Fidelity Investment и Blackrock, до този момент избягват да коментират отписването от борсата.

По статията работи: Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Китай гледа с притеснение изтеглянето на технологични компании от Русия