IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Димитър Георгиев: Подгответе се за различни сценарии за Tesla

Компанията е като религия на пазарите, инвеститорите вярват, че тя може да бъде глобалният лидер при електромобилите, посочи нализаторът от "Елана трейдинг"

13:05 | 07.02.20 г. 2
Димитър Георгиев: Подгответе се за различни сценарии за Tesla

За два-три месеца акциите на Tesla поскъпнаха три пъти и стигнаха ниво 887 долара за акция на 4 февруари.

По думите му със сигурност изпращаме най-динамичната седмица в историята на Tesla.

"Много рекорди бяха подобрени. Това беше седмицата, в която Tesla се качи най-много в историята си в доларово изражение. Най-голям еднодневен ръст, най-голям еднодневен спад", коментира Георгиев и изброи причините за това.

Според него на първо място е преоценката, която инвеститорите правят в контекста на новините, че Tesla започва да доказва, че тя и нейните доставчици могат да работят устойчиво на печалба.

“Инвеститорите вярват, че Tesla ще може да бъде глобалният лидер при електромобилите. Tesla е като религия на пазарите. Или много я обичат, или я недолюбват и мислят, че е надценена", посочи Георгиев.

Той допусна, че е възможно след 10-15 години Tesla да бъде най-скъпата компания в света или най-скъпият автомобилен производител.

"Компанията успява да съкрати разходите, да реши проблемите, свързани със сигурността, и успява да продава успешно по най-евтиния и добрия начин", смята анализаторът и информира, че Tesla за първи път от години насам има две последователни тримесечия на печалби. Той е убеден, че компанията има всички предпоставки, за да продължи да произвежда и да продава автомобили устойчиво.

Димитър Георгиев посочи кои са купувачите - "дългосрочни инвеститори, които не се вълнуват от еднодневно и двудневно движение на акцията, защото те вярват, че Tesla ще бъде глобалният доставчик на автомобили след няколко години. Другият тип купувачи са тези, които преди това са продали на късо".

"Tesla е най-продаваната акция на късо на пазара в САЩ, това винаги е било така, но последните седмици се забелязва все пак намаление", отчете ръководителят на "Финансови пазари" в "Елана трейдинг".

Георгиев смята, че в Азия Tesla има предпоставки да доминира, но има и сценарий, при който проблемът с коронавируса може да доведе до трайно затваряне на фабрики там, и би представлявало риск и за Tesla, и за цялото производство.

Все пак Димитър Георгиев е на мнение, че в момента има много голям интерес. "Факт е, че има елемент на истерия в позитивен смисъл", коментира той.

Прогнозата му е, че ще се запази волатилността. Той препоръча на клиентите да инвестират, независимо дали като дълга покупка или къса продажба, такава сума, каквато могат да загубят, защото, по думите му, това също е вероятен сценарий.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 0
IQ96
преди 4 години
Както се казваше: Времето ще преобладаващо и динамично променящо се.Ама сега синоптиците са къде- къде по-успешни в прогнозите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
дядя Вова
преди 4 години
Димитър Георгиев: Подгответе се за различни сценарии за TeslaПрилично голям монитор, пуканки... Какво ми трябва още?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още