Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

ЕС пощади Huawei от пълна забрана за използване на 5G оборудване

Насоките на блока призовават за въвеждане на ограничения, но не и на пълно замразяване на достъпа на китайски доставчици

ЕС пощади Huawei от пълна забрана за използване на 5G оборудване

Снимка: Getty

Европейският съюз се въздържа от категорична забрана за използване на техника на Huawei Technologies Co. и други китайски доставчици на 5G, опитвайки се да балансира между предупрежденията на САЩ и опасенията от конфликт с Пекин.

В набор от насоки за управление на риска от въвеждането на новото поколение мобилни технологии ЕС заяви, че компании, базирани в недемократични държави, могат да бъдат блокирани от поръчки за ключови елементи.

Но въпреки лобирането на САЩ, този т. нар. сет от мерки, публикувани в сряда, не препоръчва категорична забрана за използване на китайско оборудване. Във вторник подобен ход едностранно взе и Великобритания, позволявайки на Huawei да изпълнява поръчки и за второстепенни компоненти. Страните от ЕС имат време до 30 април да приложат мерките.

Още по темата

„Знаем, че решенията, които ЕС и държавите членки ще предприемат по тези въпроси, ще имат отражение“, заяви заместник-председателят на Европейската комисия по дигиталните въпроси Маргрете Вестагер по време на пресконференция. „Това, което определяме днес, е европейският подход към 5G сигурността“, допълни тя.

Позицията на ЕС балансира между притесненията за риска от китайски шпионаж и нежеланието на блока да влезе в открит сблъсък с втория си по големина търговски партньор.

По време на пресконференция преди обявяването на решението еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон заяви, че се е срещнал с американския президент Доналд Тръмп в Давос миналата седмица, за да обсъдят плановете на блока за 5G. Той посочи, че не се притеснява за възможна реакция от страна на САЩ, като допълни, че блокът е обяснил „много ясно“ своята стратегия и според него Тръмп е разбрал доводите.

Huawei определи решението на ЕС като „непредубеден и основан на факти подход“, който позволява на компанията да продължи участието си в развитието на новата технология в Европа. От представителството на Китай в ЕС обявиха, че изучават внимателно мерките.

Документът призовава страните членки да прилагат ограничения „ад хок“ върху някои доставчици на ключови 5G компоненти. Оценката на блока включва „силна връзка между доставчика и правителството“, както и липса на „законови или демократични“ проверки в страната на произход на компаниите.

И макар че насоките на Брюксел окуражават правителствата да налагат ограничения върху участието на Huawei и други китайски компании в прилагането на 5G, те също така предоставят възможност за интерпретация и не призовават за забрана на дадени доставчици.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Технологичните иновации в бизнеса – днес от 14:15 в онлайн студиото на Tech of Tomorrow