IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google ще трие история на локациите, показваща посещения в клиники за аборти

Решението цели избягване на проследяването на дигиталните следи на потребителие

16:29 | 03.07.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Американският интернет гигант Google ще изтрие данни, показващи кога потребителите са посещавали клиники за аборти. Решението е взето заради опасения, че дигиталните следи могат да информират властите, ако някой в САЩ направи аборт незаконно, предава Ройтерс.

Щатските закони, ограничаващи абортите, бяха въведени, след като Върховният съд на САЩ реши миналия месец, че абортите вече не са гарантирани от конституцията. Сега технологичната индустрия е разтревожена, че полицията може да издаде заповеди за предоставяне на хронология на търсенията на клиенти, данни за геолокацията и друга информация, разкриваща планове, свързани с бременност.

В петък Google каза, че ще продължи да отблъсква неправомерните или твърде широки искания за данни от страната на правителството, без да споменава конкретно абортите.

Интернет гигантът заяви, че историята на местоположенията на отделните акаунти в Google е изключена по подразбиране.

От следващите седмици информацията за посещенията и записите, показващи чувствителни места, включително центове за репродуктивно здраве, клиники за аборти и клиники за лечение на зависимости, ще бъдат изтривани скоро след визитата.

Говорител на Google не е отговорил веднага на запитването как компанията ще идентифицира подобни посещения, както и дали всички свързани данни ще бъдат премахнати от сървърите на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
cyclop
преди 1 година
Ще трият ли посещенията от неваксинирани в места със зелен сертификат, заради опасения, че дигиталните следи могат да информират властите ако някой е влязъл в магазин или ресторант незаконно? Или защитаваме правото на личен избор само когато искаш да убиваш бебета
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още