IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лари Елисън влиза в борда на директорите на Tesla

Илон Мъск остава главен изпълнителен директор, въпреки че през октомври се съгласи да се оттегли като президент на компанията

22:51 | 28.12.18 г.
<p>
	Лари Елисън.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лари Елисън. Снимка: Ройтерс

Tesla определи съоснователя на Oracle Лари Елисън, акционер и близък приятел на главния изпълнителен директор Илон Мъск, за член на борда на директорите си, който ще изпълнява независимото наблюдение, изискано от американските регулатори след туитите на Мъск, че ще изтегли производителя на електромобили от борсата.

Tesla съобщи, че Елисън и глобалният ръководител на човешки ресурси в Walgreens Boots Alliance Катлийн Уилсън-Томпсън са се присъединили към борда като независими директори считано от 27 декември, съобщава Ройтерс.

На 7 август Мъск написа в Twitter, че обмисля да делистне компания и има осигурено финансиране. Впоследствие Комисията за ценните книжа и борсите (SEC) повдигна обвинения срещу него за измама заради „неверни и подвеждащи“ туити.

Въз основа одобрено от съда споразумение със SEC Мъск се съгласи да плати глоба от 20 млн. долара и се оттегли като президент на Tesla за три години. Компанията за електромобили също се съгласи да плати глоба от 20 млн. долара.

Tesla се съгласи също така да назначи независим президент, двама независими директори и комисия, която да контролира комуникациите на Мъск.

Преди назначението в Tesla Елисън е бил член само на борда на директорите на Oracle. Той обаче е бил директор в Apple в критично време за компанията – в петте години след завръщането на Стив Джобс начело на изпитващия затруднения по това време производител на компютри през 1997 г., като помогна за един от най-големите обрати в корпоративната история.

По-рано тази година Елисън купи три милиона акции на Tesla.

„Развълнуван съм, че Лари Елисън и Катлийн Уилсън-Томпсън се присъединяват към борда на Tesla!“, написа Мъск в Twitter.

Tesla съобщи, че е предприела „цялостен, обширен“ процес на търсене на директори и нарече Елисън „превъзходен предприемач“, а Уилсън-Томпсън – „лидер в областта на човешките ресурси“, и допълни, че и двамата имат страст към възобновяемата енергия. С тях членовете на борда на директорите на Tesla стават 11.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още