Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Парламентът реши на първо четене да се създаде Съвет по киберсигурност към МС

Ще има и нови изисквания за сигурност, на които доставчиците на цифрови услуги трябва да отговарят

Парламентът реши на първо четене да се създаде Съвет по киберсигурност към МС

Снимка: Pixabay

Съвет по киберсигурност ще бъде създаден към Министерския съвет. Това приеха депутатите на първо четене с промените в Закона за киберсигурност. Текстовете са внесени от кабинета. 

„За“ гласуваха 89 депутати, 12 бяха „против“, а 19 се въздържаха, съобщава агенция „Фокус“.

Според текстовете новата структура ще бъде нещатен консултационен орган към МС, а премиерът трябва да определи Национален координатор по киберсигурност. Със закона се създават и нови компетентни органи- Национално единно звено за контакт и Национален екип за реакция при инциденти в киберсигурността.

В мотивите към законопроекта се посочва, че секторите, които могат да станат обект на киберпрестъпления са няколко: публична администрация, енергетика, транспорт, банково дело, финансов пазар, здравеопазване, доставка и снабдяване с питейна вода, цифрова инфраструктура. 

Още по темата

Законът въвежда и нови изисквания за сигурност, на които доставчиците на цифрови услуги трябва да отговарят, като всички дейности по прилагането на норматива ще бъдат в рамките на бюджета на институциите за годината и няма да се изисква отпускане на допълнителни средства.

Законът уеднаквява националните с европейските процедури с цел намаляване на документацията и ускоряване на времето за взаимодействие. Предвижда се въвеждането на формуляр за докладване на инциденти, с който органите да изискват помощ при нужда.

В българското законодателство до момента няма принцип на взаимодействие при киберинциденти. Няма и ясно определени органи, които да отговарят за засегнатите сектори. Киберсигурността се приема като функция на МВР, което на практика не е така, коментират вносителите.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Мъск най-сетне разкри по какво работи компанията му Neuralink