IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът реши на първо четене да се създаде Съвет по киберсигурност към МС

Ще има и нови изисквания за сигурност, на които доставчиците на цифрови услуги трябва да отговарят

12:29 | 27.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Съвет по киберсигурност ще бъде създаден към Министерския съвет. Това приеха депутатите на първо четене с промените в Закона за киберсигурност. Текстовете са внесени от кабинета. 

„За“ гласуваха 89 депутати, 12 бяха „против“, а 19 се въздържаха, съобщава агенция „Фокус“.

Според текстовете новата структура ще бъде нещатен консултационен орган към МС, а премиерът трябва да определи Национален координатор по киберсигурност. Със закона се създават и нови компетентни органи- Национално единно звено за контакт и Национален екип за реакция при инциденти в киберсигурността.

В мотивите към законопроекта се посочва, че секторите, които могат да станат обект на киберпрестъпления са няколко: публична администрация, енергетика, транспорт, банково дело, финансов пазар, здравеопазване, доставка и снабдяване с питейна вода, цифрова инфраструктура. 

Законът въвежда и нови изисквания за сигурност, на които доставчиците на цифрови услуги трябва да отговарят, като всички дейности по прилагането на норматива ще бъдат в рамките на бюджета на институциите за годината и няма да се изисква отпускане на допълнителни средства.

Законът уеднаквява националните с европейските процедури с цел намаляване на документацията и ускоряване на времето за взаимодействие. Предвижда се въвеждането на формуляр за докладване на инциденти, с който органите да изискват помощ при нужда.

В българското законодателство до момента няма принцип на взаимодействие при киберинциденти. Няма и ясно определени органи, които да отговарят за засегнатите сектори. Киберсигурността се приема като функция на МВР, което на практика не е така, коментират вносителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още