IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Qualcomm настоява за забрана за вноса на iPhone в САЩ

Компанията вече издейства частична забрана за iPhone в Китай и Германия

08:37 | 20.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Логото на Qualcomm по време на изложението China International Import Expo (CIIE) в Шанхай. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Логото на Qualcomm по време на изложението China International Import Expo (CIIE) в Шанхай. Снимка: Ройтерс

Американският производител на чипове Qualcomm призовава американските търговски регулатори да се откажат от решението на съда на нисша инстанция и да забранят вноса на iPhone на Apple фона на дълго продължаващата патeнтна битка между двете компании, предава Ройтерс.

Qualcomm иска подобна забрана, надявайки се да нанесе сериозен удар на Apple преди основния съдебен процес в средата на април в Сан Диего във връзка с лицензионните патентни практики на Qualcomm.

Производителят на чипове се опитва да приложи натиск върху Apple чрез по-малки правни действия преди разгръщането на случая и си спечели частична забрана за iPhone в Китай и Германия, което принуди производителя на iPhone да доставя телефони с чипове на Qualcomm само на някои пазари.

Всяка потeнциална забрана на вноса на iPhone в САЩ може да е кратковременна, защото през миналата седмица Apple обяви, че е открила начин за оправяне на софтуера, така че да избегне нарушаването на един от патентите на Qualcomm. Apple помоли регулаторите да ѝ дадат 6 месеца, за да докаже, че промените работят.

Qualcomm отнесе случая с Apple до Международната търговска комисия на САЩ (ITC) и отправи обвинения, че някои модели iPhone нарушават патенти на Qualcomm, които помагат на смартфоните да работят добре, без да източват бързо батериите си. Qualcomm поиска забрана на вноса включително на някои стари модели телефони, включващи чипове на Intel.

През септември Томас Пендър, административен съдия в ITC, обяви, че Apple е нарушила един от патентите по случая, но отказа да издаде забраната. Пендър посочи, че налагането на забрана на iPhone с чип на Intel ще вкара Qualcomm в реален монопол на американския пазар на модемни чипове, които свързват смартфоните с безжичните мрежи.

В изказването на Пендър се посочва, че опазването на конкуренцията на пазара на модемни чипове е от обществен интерес, докато по-бързите 5G мрежи навлязат през следващите няколко години.

Случаи, в които ITC открие патентни нарушения, но не забрани вноса на продукти, са редки. През декември ITC заяви, че ще разгледа решението на Пендър и ще реши дали да го запази до края на март.

В документи, които станаха публични в края на миналата година, преди решението на цялата комисия, Apple за първи път разкрива, че е разработила възможност за поправяне на софтуера, за да избегне нарушаване патент на Qualcomm.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още