IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Qualcomm получи разрешение да тества автономни коли в Калифорния

Компанията е сигурна, че ще бъде ключов играч на пазара на самоуправляващи се коли

10:29 | 22.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският производител на чипове Qualcomm получи разрешение да тества автономни превозни средства на обществени пътища в Калифорния. Това е поредната стъпка в усилията на компанията да набере инерция на пазара на самоуправляващи се коли, предава CNBC.

На 12 декември Департаментът по моторни превозни средства в Калифорния издаде разрешение, което позволява тестването на едно превозно средство, коментира говорител на Qualcomm.

“Със сигурност очакваме да бъдем ключов играч на пазара на автономни коли”, заяви Накул Дюгал, вицепрезидент по продуктовия мениджмънт в Qualcomm. Той отказва да коментира предстоящите продукти, които могат да позволят автономното шофиране.

През септември Qualcomm обяви 9150 C-V2C чип, който позволява на колите да си комуникират с други коли, както и с инфраструктура като сетофарите. Тази технология може да работи заедно с чиповете, свързани с автономността, за да подобри сигурността, коментира още вицепрезидентът.

В Сан Диего Qualcomm започна полеви тестове на коли на Ford, които включват въпросните чипове. Подобни тестове ще се състоят и в Мичиган, в Китай, Германия, Италия и Япония, твърди Дюгал.

Припомняме, че Nvidia получи разрешение за тестове на автономни коли в Калифорния преди година, а по-рано през 2017 г. Samsung също получи разрешение от властите. Nvidia има няколко партньора от автомобилния сектор, включително Tesla, Toyota и Volvo. Intel изрази интерес към технологията на Qualcomm, но няма разрешение в Калифорния.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още