IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работещите от вкъщи служители на Google могат да се сбогуват с част от заплатата си

Компанията обмисля промени в заплащането за онези, които предпочетат да не се завърнат в офисите

15:32 | 10.08.21 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Служителите на Google, базирани в същите офиси преди пандемията, ще се сблъскат с различни промени в заплащането, ако изберат да работят от вкъщи за постоянно, като най-тежко ще бъдат засегнати тези, които пътуват най-дълго, сочи калкулатор за изчисляване на заплатите, разгледан от Ройтерс.

Става дума за експеримент, който се провежда в Силициевата долина, която често задава тенденции за други големи работодатели.

Facebook и Twitter също намалиха заплатите на служителите, работещи от дистанция, които са се преместили в по-евтини райони, а по-малки играчи като Reddit и Zillow се насочиха към модели на заплащане, свързани с местоположението, позовавайки се на предимствата, що се отнася до наемането на служители, задържането им и разнообразието на работната сила.

Google изпъква с това, че предлага на служителите си калкулатор, който им позволява да видят ефекта от този ход. Но на практика някои работещи от дистанция, особено тези, които пътуват от далечни места, могат да получат намаление на заплатата, без да сменят адреса си.

„Нашите компесационни пакети винаги са се определяли според местоположението и нашето заплащане винаги е било на върха на местния пазар в зависимост от това къде работи служителят“, коментира говорител на Google, допълвайки, че заплащането ще варира в различните градове и щати.

Служител на компанията, който е поискал да остане анонимен, обикновено пътува до офиса в Сиатъл от близък окръг и вероятно заплатата му ще бъде намалена с 10%, ако работи от вкъщи на пълен работен ден, сочи оценката на Work Location Tool, който е пуснат през юни.

Служителят е обмислял да работи от дистанция, но е решил да продължи да ходи в офиса въпреки двучасовото си пътуване. „Това е толкова голямо намаление на заплатата, колкото получих при последното ми повишение. Не съм работил толкова упорито за повишението си, за да получа намаление на парите“, допълва той.

Джейк Розенфелд, професор по социология във Вашингтонския университет в Сейнт Луис, който изследва определянето на заплатите, твърди, че структурата на заплащането в Google буди притеснения за това кой ще усети най-силно въздействието от промените, включително семействата.

„Ясно е, че Google не трябва да прави това“, посочва Розенфелд. „Google е плащала на тези служители 100% от предишната им заплата по дефиниция. Така че не е като да не могат да си позволят да плащат на своите работници, когато те решат да работят от разстояние същото, което вече са свикнали да получават“.

Снимки на вътрешния калкулатор на заплатите, разгледани от Ройтерс, показват, че служител, живеещ в Стамфорд, Кънектикът – на час от Ню Йорк с влак – ще получава с 15% по-малко, ако работи от вкъщи, докато колега от същия офис, живеещ в Ню Йорк, няма да има намаление, ако работи от дома си. Снимките показват 5% и 10% разлики в района на Сиатъл, Бостън и Сан Франциско.

Интервюта със служители на Google подсказват, че се очакват съкращения на заплатите с до 25%, ако те работят от дистанция, напускайки Сан Франциско за сметка на почти също толкова скъп район.

Говорител на Google твърди, че компанията няма да променя заплатите на служителите на база на това дали преминават от офисна работа към такава изцяло от дистанция в града, в който се намира офисът. Служителите, работещи в офиса в Ню Йорк, ще получават същите суми като онези, които работят дистанционно от друга локация в Ню Йорк например, твърди говорителят.

Google не коментира въпроса за хората, които пътуват от райони като Стамфорд, Кънектикът.

Още технологични новини вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria! 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 0
Varfor
преди 2 години
Както и препоръчам да не се използва YouTube app-ът, а YouTube Vanced, в който няма реклами.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
Varfor
преди 2 години
Препоръчам duckduckgo.com и startpage.com
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
doba
преди 2 години
metalbig,Абцолютно!За пръв път чувам работодател да плаща на служител в зависимост от отдалечеността му от офиса.Нормалното е да е в зависимост от свършената работа, НО... тук идват бюрократите.За протокола: започвам проучвания за алтернативни търсачки, Гооглето ми падат в очите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
d333
преди 2 години
Освен това, човек работещ от вкъщи спестява и вредни емисии, като не се вози на колата си за да ходи до офиса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 2
metalbig
преди 2 години
Заплатата се дава за вършене на работа и носене на отговорност. Да не би Гугъл да дават заплата за пътуване? Не стига че човек който работи дистанционно носи ежедневни спестявания на компанията от разходи за работно място, кафета и всички глезотийки в офиса, а сега някой много хитър директор е решил че може още да се спести. Важното е да има разнообразие в цвета на кожата и половата идентичност. Другото са второстепенни въпроси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
khao
преди 2 години
... и да отбележа... това си е чиста проба дискриминация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 2 години
сега някой ще каже... ами тенкак знаят от къде бачкам :))) еми сетете се и продължавайте да им давате доброволно лични данни и да не изисквате от политиците регулация на тия гадовее!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
Ivan.r
преди 2 години
Пълна гавра
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Ernan Kortes
преди 2 години
Всички на плантацията .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още