IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само 21,5% от цифровите работни места са заети от жени

Според комисаря по цифровата икономика и общество Мария Габриел цифровите умения са твърде важни за икономиката и обществото, за да са привилегия само за едни

12:20 | 29.04.18 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Представителство на ЕК в България</em></p>

Снимка: Представителство на ЕК в България

Участието на жените и момичетата в сектора на информационните и комуникационни технологии е от решаващо значение, за да гарантираме, че изграждаме една приобщаваща цифрова Европа.

Днес числата са тревожни: само 13% от завършилите природо-математически и инженерни специалности в ЕС са жени. Заедно можем да се ангажираме със създаване на условия, които  да вдъхновят и мотивират момичетата за образование и кариера в СТЕМ науките  и в информационните и комуникационни технологии.

Този призив отправи комисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел при откриването на конференцията в София "Овластяване на момичетата в дигиталната ера", организирана от Международния съюз на телекомите с нейно съдействие, съобщава пресслужбата на Представителството на ЕК в България.

Събитието събра близо 300 участници, сред които момичета и млади жени, политици, жени лидери в дигиталната сфера, представители на технологични организации. 70 момичета на възраст между 12 и 15 години имаха възможност да придобият опит в областта на технологиите чрез образователни и забавни практически семинари по роботика, програмиране, анимация и разработка на приложения.

Според изнесените от българския еврокомисар данни, жените представляват едва 21,5% от всички, заемащи цифрови работни места. "Днес сме свидетели на голям парадокс. Във време, в което европейските предприятия са в най-голяма нужда от служители с добри цифрови умения, ние пропиляваме потенциала на момичетата и жените да отговорят на този недостиг“, каза Мария Габриел.

„Тази конференция с участието на толкова много момичета, за които цифровите технологии са разгадана територия, ни показва какво трябва да направим. Всички заедно имаме задължението да създадем условия, които да насърчат момичетата да изберат образование и професионална реализация в цифровия сектор", апелира тя.

За изпълнение на тази цел българският еврокомисар отбеляза няколко ключови инициативи. Сред тях са представената от нея цифрова програма за жените в технологиите, Европейската седмица на кодирането, схемата за трансграничен стаж "Цифрова възможност", писмото й до министрите по цифровите въпроси на държавите членки с призив за конкретен ангажимент за увеличаване броя на момичетата в ИКТ сектора, наградата за проект, насърчаващ придобиването на цифрови умения за момичета и жени.

"Цифровите умения са твърде важни за нашата икономика и общество, за да бъдат привилегия само за едни. Нуждаем се от ангажимент и конкретни действия на всички нива и от всички участници. Само работейки заедно – политиците, научните среди, учителите и родителите, бизнеса, неправителствения сектор, жените дигитални лидери, можем да променим ситуацията“, каза Мария Габриел.

„Дължим това на всички момичета, които имат потенциал в технологиите, но не им достига смелост. Инвестициите в по-голямото участие на момичетата и жените в ИКТ сектора са инвестиции в успешна цифрова Европа", допълни българският еврокомисар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
bghighlander
преди 5 години
Ууууууууууууууууу, сексист, женомразец, антоджендърист, как не те е срам? Еса ти се еб@ м***м***т@, ще те налазят феминистките! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
zelka007
преди 5 години
очаквам сходен процент жени да участват и в транспортния сектор , струва ми се тираджийската професия е доста подценена . може да се коментира и сектора на чистотата , персонала осъществяващ вдигане/изпразване/връщане на контейнерите с *** също е доста подценен . също така наблюдавам известен дисбаланс в складовия персонал , когато трябва да се направят 5-6 палета стока, да се стречоват и качат на камион , има интересна липса на жени , които по-принцип ги има назначени но липсват при такива дейности ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
bghighlander
преди 5 години
За това се иска акъл, а не само да *** .....! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
ivan.kostov.39
преди 5 години
Ами тая българка с небългарско име да земе да работи в тоя сектор, че да се дигне процента на жените. Освен...... ако не е и тя мъж или ***........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
bghighlander
преди 5 години
Какав е тая пропаганда? Какви жени? Нещо стана фал май! Нали последно учЕните казаа, че нямало таквиз жуотни, ами сите най ми билЕ ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
doba
преди 5 години
http://sexnature.org/semejna-psihologiya/zhenite-i-mazhete-sa-razlichni.htmlДобре е да се прочете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още