IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Huawei може да бъде включена в търговско споразумение с Китай

Американският президент прогнозира бърз край на търговската война с азиатския гигант

14:20 | 24.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че американските оплаквания от Huawei Technologies може да бъдат разрешени в рамките на търговско споразумение между САЩ и Китай, като в същото време нарече китайския телекомуникационен гигант „много опасен“, съобщава Ройтерс.

Миналата седмица Вашингтон на практика забрани на американски компании да правят бизнес с Huawei, която е най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света, като се позова на опасения за сигурността.

„Виждате какво правят те от гледна точка на сигурността, от военна гледна точка, това е много опасно“, каза Тръмп в Белия дом. „Ако постигнем сделка, мисля, че Huawei може да бъде включена в някаква форма или в някаква част от нея“, допълни той.

Тръмп прогнозира бърз край на търговската война с Китай, въпреки че не са насрочени нови преговори на високо равнище след последния кръг разговори във Вашингтон преди две седмици.

Междувременно министерството на външните работи на Китай отхвърли твърденията на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо, който вчера заяви, че главният изпълнителен директор на китайската компания Huawei лъже за връзките й с правителството в Пекин, предаде Ройтерс.

Някои американски политици разнасят всякакъв вид слухове, но не дават доказателства, каза говорителят на министерството Лу Кан на обеден брифинг, след като бе запитан за изказването на Помпейо, пише БТА.

Американският топ дипломат заяви вчера в телевизионно интервю, че главният изпълнителен директор на  Huawei Жън Чжънфей лъже за връзките на компанията с правителството. Той изрази също така увереност, че още китайски компании ще прекъснат връзките с китайския гигант.

Търговският спор между САЩ и Китай ескалира, след като администрацията на Тръмп вдигна митата върху вноса на китайски стоки за 250 млрд. долара, а Пекин отговори с по-високи мита за американски внос за 60 млрд. долара.

В резултат от усилията на САЩ да ограничат търговското сътрудничество с Huawei, когото сочат като опасност за националната сигурност, американските съюзници и техни компании замразяват сътрудничеството си с китайския гигант.

Официалният англоезичен вестник на Китай China Daily днес предприе нова атака срещу Вашингтон, обвинявайки го в опити да "колонизира световния бизнес" с действията си срещу китайски компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:23 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още