IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

YouTube залага на членство в клубове и мърчъндайз като алтернатива на рекламата

Платформата търси начини да диверсифицира източниците на приходи за създателите на видеа

09:19 | 22.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Дигиталната видео платформа YouTube заяви, че потребителите, които качват видеа и които имат над 100 хил. последователи, могат да създадат платени абонаментни клубове в услугата. Това е една от редицата нови функции, които имат за цел да помогнат на платформата и нейните потребители да диверсифицират източниците си на приходи след една турбулентна година, предава Ройтерс.

Google заяви, че инвестира в намаляването на зависимостта от рекламодателите, които дават милиарди долари годишно, но все повече не искат да се асоциират с определено съдържание.

Някои създатели на видеа отбелязаха рязък спад на печалбата миналата година, когато YouTube ограничи къде могат да се появяват реклами. Нови инструменти като членство в клубове и разширени продажби на мърчъндайз ще дадат на видео продуцентите по-голям контрол над техния бизнес, обясни Рохит Даван, старши директор продуктов мениджмънт в YouTube.

Той отказа да определи колко ще е инвестицията, която YouTube нарича „алтернативна монетизация“. Но коментира, че платформата ще задържа 1,50 долара всеки месец от всяко членство, което струва 5 долара.

Алтернативната монетизация е голяма тема за екипа на YouTube, който си общува със създателите на видеа тази седмица на VidCon, събитие, което се проведе в Калифорния. Facebook също разшири опциите за генериране на приходи от създателите на видеа през тази седмица.

Целта на YouTube е да разработи пакет от софтуер за създатели, за да позволи управляването на връзките с феновете и други инструменти, като възможности за изпращане на лични видеа за рожден ден до членовете, посочва Даван.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още