IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Richemont бележат рекорд след слуховете за нов инвеститор

Минути след 17 часа книжата се търгуват с повишение от 2,8% до 123,65 швейцарски франка

17:11 | 08.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Benjamin Girette/Bloomberg</em></p>

Снимка: Benjamin Girette/Bloomberg

Акциите на швейцарската група за луксозни стоки Richemont поскъпнаха до рекордно равнище, след като се появиха съобщения, че активистът инвеститор Дан Льоб придобива дял в компанията, съобщава Bloomberg.

Минути след 17 ч. книжата се търгуват с повишение от 2,8% до 123,65 швейцарски франка за брой, като по-рано през деня увеличението достигна над 5% до рекордните 126,55 швейцарски франка на борсата в Цюрих.

Хедж фондът Third Point на Льоб се ангажира с швейцарската компания, съобщи сайтът за новини от луксозния сегмент Miss Tweed. Говорител на Richemont отказа коментар, от Third Point също не са отговорили на запитване на Bloomberg.

Собственикът на Cartier и Van Cleef & Arpels не се представя толкова добре, колкото конкурентите LVMH и Kering през последните години на фона на по-лошо от очакваното представяне онлайн, както и при марките Chloe и Dunhill и при бизнеса с швейцарски часовници.

„Известен външен натиск е винаги здравословен“, посочва Жан-Филип Бертши, анализатор на Vontobel, който също така призовава за по-активно управление на портфолиото на компанията.

Льоб е сред хората, настоявали за промяна при някои от най-големите и престижни компании, включително Walt Disney Co., Sony Group Corp. и Nestle SA в Швейцария. Миналия месец Third Point съобщиха, че имат дял в Royal Dutch Shell Plc и настояват за разбиване на бизнеса на енергийния гигант.

За последните пет години акциите на Richemont имат годишна възвръщаемост от около 15%. По-голямата част от ръста на компанията през последните няколко години се дължи на бижутерийния ѝ бизнес.

През последните пет години Richemont претърпя неведнъж промени в ръководството си, включително смени на водещи мениджъри и ръководители на марки. Председателят и контролиращ акционер Джонатан Рупърт (71 г.) контролира 51% от правото на глас в компанията, която има пазарна оценка от 72 млрд. швейцарски франка (79 млрд. долара).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още