IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alibaba засилва ролята си в китайската кино индустрия

За втори път в рамките на една седмица китайски технологичен гигант инвестира в Wanda Group

18:28 | 05.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Alibaba Group Holding постигна споразумение за покупката на дял от кино оператора на Dalian Wanda Group, в момент когато конгломератът за недвижими имоти и развлечения на милиардера Уан Дзиенлин потърси инвестиция и от друга китайска компания. Общият размер на привлечените средства достигна 7,8 млрд. юана (1,2 млрд. долара), съобщи Bloomberg.

Alibaba ще плати 4,68 млрд. юана за 7,66% от акциите на Wanda Film Holding Co., което прави гиганта за електронна търговия втория най-голям акционер, обяви Wanda Film. Beijing Cultural Investment Holdings, чиито контрол държи правителството на Пекин, ще плати 3,12 млрд. юана за 5,11% дял.

Това е първата голяма продажба на акции от страна на Wanda Film на външни инвеститори след листването на борсата в Шънджън през 2015 г., в опит да изплати натрупани дългове. Набирането на средства се случва в момент на преструктуриране на активите на Wanda Film, чиито акции са спрени за търговия от юли насам.

Alibaba и Cultural Investment са се споразумели да платят 51,96 юана на акция, в сравнение с последната цена на затваряне от 52,04 юана през юли.

Инвестирането в Wanda може да помогне на основателя на Alibaba Джак Ма да играе по-голяма роля в китайската филмова индустрия, като прогнозата е да стане най-големият боксофис в света до 2020 г.

През 2016 г. Alibaba Pictures Group закупи дял в компанията на Стивън Спилбърг Amblin Partners, занимаваща се със заснемането и дистрибуцията на филми.

Милиардерът Ма се конкурира с Pony Ma Huateng на Tencent Holdings, като и двете инвестират във филмова и телевизионна продукция.

Така за втори път в рамките на една седмица китайски технологичен гигант инвестира в Wanda Group, която е под китайски правителствен контрол заради "ирационални" изходящи инвестиции. Миналата седмица консорциум, ръководен от Tencent, се споразумя да купи дял от 14% в Dalian Wanda Commercial Management, известен преди като Dalian Wanda Commercial Properties Co., за 5,4 млрд. долара.

В допълнение към инвестициите, Wanda Film ще сътрудничи с Alibaba и Cultural Investment в области като филмова дистрибуция, маркетинг, финансиране, както и предварителна реклама и онлайн билети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още