IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Без селфита и Netflix на фестивала в Кан тази година

Организаторите премахват и предпремиерите за критиците

17:26 | 26.03.18 г.
<p>
	Край на селфитата по прочутите червени стълби.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Край на селфитата по прочутите червени стълби. Снимка: Архив Ройтерс

Най-големият кинофестивал в света се подготвя за промени в организацията, съобщава френското икономическо издание Les Echos.

В интервю за професионалното списание Le Film Français Тиери Фремо, генерален делегат на фестивала в Кан, заяви, че иска „да раздвижи нещата“ за изданието тази година, което ще се състои от 8 до 19 май.

Първата голяма промяна за зрителите – селфитата „ще бъдат забранени на червения килим“, заяви Фремо и припомни „неуместния безпорядък“, който възниква при изкачването на стъпалата на фестивалния комплекс.

Делегатът не уточнява как ще се прилага предписанието. През 2015 г. той обяви, че фестивалът ще забрани селфитата на прочутите стъпала, след което в крайна сметка заяви, че гостите ще бъдат помолени само да ограничат тази „смешна и гротескна“ практика.

Без предпремиери за критиците

Според друго решение тази година медиите ще откриват филмите в официалната селекция едновременно със световната им премиера във вечерта на прожекцията, а не предварително, за да „възвърнем цялата привлекателност и блясък на гала вечерите“. Така „съспенсът ще бъде пълен“, смята Фремо.

Тази промяна ще се отрази на начина, по който работят журналистите. До този момент те можеха да гледат част от филмите няколко часа преди гала вечерта.  Фестивал Фестивал

Съобщението предизвика острата реакция на специализираните журналисти. „Защо фестивалът не въведе ембарго? Студиата правят точно това всяка седмица и то с успех. Берлин също го прави, като рецензиите на критиците са публикувани 20 минути след началото на първата открита за зрителите прожекция“, реагира критикът от списание Screen Фионуала Халиган в дълга публикация в интернет.

Гай Лодж, критик от кино библията Variety, заяви в Twitter, че някои журналисти няма да могат да присъстват на вечерната прожекция и това ще усложни задачата им и може да принуди пресаташетата да показват филмите предварително за някои избрани медии.

Netflix вече не е добре дошъл

След полемиката, която предизвика Netflix по време на 70-то издание на кинофестивала, Тиери Фремо потвърди, че регламентът е бил променен, така че всички филми в състезателната програма да се прожектират в киносалоните. Филмите на Netflix обаче ще могат да бъдат представени в Кан извън конкурсната програма.

През 2017 г. американската стрийминг платформа разтърси фестивала, като отказа двата ѝ филма, които се съревноваваха за „Златна палма“ - „Окджа“ и The Meyerovitz Stories, да бъдат прожектирани в салоните, а само онлайн за стоте ѝ милиона абонати.

Мястото на жените в Седмото изкуство

На фона на аферата Уайнстийн и движението #MeToo се очаква мобилизация и изявления в подкрепа на мястото на жените в Седмото изкуство по време на тазгодишното издание на фестивала. „Най-големият фестивал в света трябва да бъде пример по подобна тема“, подчерта Тиери Фремо и уточни, че фестивалът е „бдителен и активен“ по тези въпроси.

По отношение на селекцията от филми, режисирани от жени, фестивалът е „над средното равнище“ с дял от 23% в официалната селекция за 2017 г., казва Фремо. Председател на журито на фестивала в Кан тази година ще бъде австралийската актриса Кейт Бланшет, 12-та жена, която получава тази функция четири години след новозеландската режисьорка Джейн Кемпиън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още