IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Две сингапурски компании са внасяли незаконно луксозни стоки в Северна Корея?

Изтекла информация от чернова на доклад на ООН сочи, че в страната са внасяни вина и други алкохолни напитки

19:35 | 13.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Изтекла в публичното пространство чернова на доклад на Организацията на обединените нации (ООН) сочи, че две сингапурски компании са нарушили санкциите на ООН и са доставили луксозни стоки в Северна Корея, пише BBC.

Окончателният доклад е предаден на Съвета за сигурност на ООН и вероятно ще бъде публикуван по-късно тази седмица.

Правителството на Сингапур заяви, че е запознато със случаите и е започнало разследване дали има “достоверна информация” за евентуални нарушения.

Както ООН, така и Сингапур, са забранили продажбата на луксозни стоки на Северна Корея.

Глобалните санкции срещу страната бяха затегнати значително през последните две години, тъй като Пхенян продължи да провежда ядрени опити и да пуска ракети.

Въпреки неотдавнашното развитие в международните отношения, свързано с евентуалните безпрецедентни преговори, които могат да се състоят между лидера на Северна Корея Ким Чен-ун и американския президент Доналд Тръмп по-късно тази година, санкциите на ООН срещу Северна Корея ще продължават да действат.

Анализатори твърдят, че, ако бъдат доказани предполагаемите нарушения на компании от Сингапур, ще бъдат повдигнати въпроси за това колко разпространени могат да са подобни нарушения из Азия.

В доклада се посочват две базирани в Сингапур компании, за които се твърди, че са внасяли луксозни стоки в Северна Корея, включително вина и други алкохолни напитки. Текстът сочи, че последните нарушения са извършени през юли 2017 г.

Съгласно санкциите на ООН от 2006 г. е незаконна продажбата на луксозни стоки на Северна Корея. Сингапур също от няколко години забранява подобни действия.

Двете сингапурски компании, които са разследвани, са OCN и T Specialist. Те имат един и същ директор. И двете фирми отричат да са извършили нарушения.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още