IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Gucci e заподозряна в укриване на данъци

Компанията майка Kering нае опитния мениджър Грегъри Бут да развие електронната търговия и управлението на данните

21:11 | 04.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Магазин на марката в Рим. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Магазин на марката в Рим. Снимка: архив Ройтерс

Италианският производител на луксозни модни стоки Gucci, част от френската група Kering, потвърди днес, че миналата седмица в офисите му в Италия са направени обиски. Съдебните власти са започнали разследване по подозрения, че компанията укрива данъци, предаде Ройтерс.

Миланската прокуратура подозира компанията, че в продължение на години не и декларирала дейности и по този начин е ощетила италианската хазна с 1,3 млрд. евро невнесени данъци.

Разследващите твърдят, че имат свидетелски показания на бивш служител, който е бил уволнен. Най-малко три дни миналата седмица от прокуратурата са правили обиски в новия ултрамодерен център на Gucci в Милано и в други офиси на компанията, твърди италианският всекидневник La Stampa.

Това не е първият подобен случай в италианската модна индустрия. През 2013 г. Prada бе принудена да изплати 470 млн. евро на данъчните власти в Италия, след като в продължение на 10 години бе декларирала като реализирани в чужбина приходите си от бизнес в Италия.

По същия модел италианската хазна получи през последните години 318 млн. евро от Apple и 306 млн. евро от Google. В момента продължават разследвания срещу Amazon и Facebook по същите причини.

Междувременно Kering обяви, че назначава бившия мениджър на eBay Грегъри Бут за новосъздадената позиция главен директор за клиентите и дигиталния бизнес. Това се случва на фона на усилията на компаниите за луксозни стоки да се справят с растящото търсене онлайн. 

Собственикът на Gucci Kering заяви в понеделник, че Бут ще бъде член на изпълнителния комитет на групата и ще носи отговорност за "развитието на електронната търговия, управлението на връзките с клиенти (CRM) и управлението на данните".

Онлайн продажбите се превърнаха в най-важния двигател за производителите на луксозни стоки, като някои от марките на Kering вече се радват на голям тласък на продажбите в интернет.

Бут е прекарал няколко години в редица позиции в eBay и напоследък работи за стартиращи компании, като платформата за споделяне на пътувания Sidecar и доставчика на онлайн курсове Udemy.

Онлайн продажбите на луксозни стоки се очаква да нараснат с 24% през 2017 г. и да достигнат близо 10% от пазара, показват данни на консултантската компания Bain. Тя прогнозира още, че те ще представляват 25% от всички продажби на луксозни стоки до 2025 г.

В подобен ход конкурентът на Kering LVMH нае бившия мениджър на Apple Ян Роджърс да разработи цифровата стратегия през миналата година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още