Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Китай е най-големият замърсител... на Космоса

Боклуците в космическото пространство са сред най-сериозните предизвикателства пред компаниите, които имат проекти за изстрелване и управление на сателити и космическа техника

Кой е казал, че боклуците са сериозно предизвикателство само за хората на Земята? Ако тук обаче можем да намерим сметище, да построим завод за преработка на отпадъците и да ги рециклираме, замърсяването на Космоса е твърде нов и неразработен проблем.

Този проблем набира все по-висока скорост и започва да причинява неудобства на проектите, които се занимават с управление на сателити в откритото околоземно пространство.

Кои са страните, които са основните причинители на замърсяването на Космоса?

Китай сравнително скоро се нареди сред световните космически сили, но вече оглавява списъка на страните, които произвеждат най-големи количества космически отпадъци, съобщи телевизионният канал Discovery.

По данни на руската Федерална космическа агенция Китай заема първото място с 40% от космическите отпадъци. Основна "заслуга" за това имат китайските военни, които през 2007г. унищожават стар метеорологичен сателит, за да тестват балистична ракета. В резултат на експлозията, в Космоса са изхвърлени над 2 800 шрапнела.

На второ място в списъка на страните, изхвърлящи най-много отпадъци в Космоса, са САЩ с 27,5%, а на трето - Русия с 25,5%.

Общо в орбита около Земята има над 10 000 "мъртви" космически кораби, ракети и други останки от космическата епоха. Всички те представляват огромно предизвикателство за правителства, компании и изследователи, желаещи да управляват различни сателити.
 

Още по темата: Новини Китай космос

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Ботев Пловдив - първият български футболен клуб с NFT сертификати за автентичност