IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск загуби 50 млрд. долара за два дни

Това е най-големият двудневен спад в историята на Bloomberg Billionaires Index

10:23 | 10.11.21 г. 18
Автор - снимка
Създател
<p>
	Илон Мъск. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Илон Мъск. Снимка: Bloomberg LP

Илон Мъск, един от най-богатите хора в света, загуби 50 млрд. долара засега през тази седмица, след като акциите на Tesla Inc. се сринаха за втори пореден ден. 

Това е най-големият двудневен спад в историята на Bloomberg Billionaires Index и най-големият еднодневен спад след този на Джеф Безос с 36 млрд. долара след развода му с Макензи Скот през 2019 г.

Акциите на Tesla поевтиняха във вторник с 12% на фона на поредица от лоши новини. 

Разгромът на Tesla се случва на фона на бурните няколко дни за автомобилния производител. Всичко започна, когато Мъск попита своите последователи в Twitter през уикенда дали трябва да продаде 10% от дела си в компанията, последвано от новина, че брат му Кимбал е продал акции точно преди допитването. След това се появи и информация в изданието Insider във вторник сутринта, че според Майкъл Бъри, инвеститора, станал прочут с филма „The Big Short“, Мъск може да иска да продаде акции, за да покрие личните си дългове.

Понижението за тези два дни намалява преднината на Мъск пред Безос като най-богат човек в света до 83 млрд. долара. Мъск надмина основателя на Amazon.com Inc. за първи път през януари и пропастта между двамата наскоро достигна 143 млрд. долара, цифра, по-голяма от нетното богатство на Бил Гейтс, четвъртият в списъка. 

ARK Investment Management на Кати Ууд, чиито фондове продаваха акции на Tesla през последните няколко месеца, загуби над 750 млн. долара при разпродажбата във вторник, докато основателят на Oracle Corp. Лари Елисън, вторият по големина индивидуален акционер в компанията, загуби 2,1 млрд. долара. 

Въпреки спада състоянието на Мъск все още отчита увеличение със 70% за тази година благодарение на поскъпването на акциите на Tesla на фона на силния растеж на печалбата и доставките и по-високата оценка за SpaceX. Пазарната капитализация на Tesla остана над 1 трлн. долара, показател, който достигна миналия месец, след като резултатите от третото тримесечие значително надминаха пазарните очаквания, а компанията за коли под наем Hertz Global Holdings Inc. направи поръчка за 100 000 автомобила Tesla.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 0 rate down comment 6
ing5rov
преди 2 години
"Само мога да му стисна ръката, ако някога имам възможност."... сетне поне година не си мий ръката ...перко .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ей, нека се радваме, че живеем в едно време с хора, като Мъск. Тези хора движат света напред. Само мога да му стисна ръката, ако някога имам възможност. Да, аз лично не искам неговото темпо, но той живее с работата. А "спада" е въпрос на гледна точка, акцията от 800 отиде на 1200, след което се върна на 1000. Това е "спада".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 1
novata_ikonomika
преди 2 години
Те и наште дерибеи дето строят магистрали карат на държавни поръчки така не получават субсидии. Въпроса е че един ден се обръща палачинката. Аналогията ми е дълечна и не супер точна, ама и в САЩ се обръща палачинката веднъж на 50 г да знаеш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 2
mrynmryn
преди 2 години
https://***.latimes.com/business/la-fi-hy-musk-subsidies-20150531-story.htmlДобре, сигурно и в ЛА таймс публикуват само опорки. Аз нямам против държавните субсидии, защото тия сектори, във всяка една държава, са на подобен принцип. Бойнг са същите, еърбъс и те. Частният сектор, извън екзотичните екскурзии до "космоса", няма интерес към научните експедиции. В момента има ежедневни клипчета и снимки от Марс, на никой не му пука, защото не носят приходи, но хората, на които астрономията им е интересна, ги следят редовно. За момента няма кой знае каква полза от тях, за това без държавни субсидии, нямаше как да стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 2
cherney
преди 2 години
Останалите гледат от него, но те са тежки и неефективни структури, така, че вероятността да стигнат нивото на SpaceX е нулева. А по-важно е, че всеки топ инженер или IT специалист иска да работи за Мъск.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
мхм ... попадна ми , че един търговски договор го е придърпал от ариана ... поне ги раздвижи ... сега са започнали да разработват частично връщане , ще използват повторно само скъпите части на ракета , корпусите щели да ги правят по 10 на година щото възстановяването било по-скъпо от новите . но двигателите и авиониката разработват да се приземяват ... тия дни ми попадна и една рассийска разработка на ракетна система с гориво метан , и те щяли да улавят във въздуха с челюсти извеждащият бустер ... :))) ... раздвижи всички сериозно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 2 години
тоест за теб плащането по един проект е субсидия... интересна логика! Я виж Наса колко са плащали на Локхийт и Боинг за нещо което даже не е близо до готово (Space Launch System)! ... и тогава говори кой е субсидиран от НАСА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 0
khao
преди 2 години
Спейс екс не получава субсидии, чел си някви опорки! А до колкото държавните поръчки... кой друг да ги получи, като тая дейтност друг НЕ я извършва ? Хидрострой ли да извикат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 5
mrynmryn
преди 2 години
Kaк пък на теб не ти просветна, че в тая индустрия не всичко е пари, пще от самото начало, те получават пари от НАСА. За това и НАСА обяви преди няколко години, че това им е последният полет с Роскосмос, защото отдавна са инвестирали в други компании. И все пак аз не виждам какво общо, освен Мъск, има между спейсекс и тесла. Тесла е айфона сред колите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Скоро пък може да изкара 100 милиарда за 3 дни. Живеем в много объркан свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още