IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поскъпването на детските играчки в Русия размина инфлацията

Преди новогодишните празници се очаква допълнително повишение на цените

22:05 | 06.12.17 г. 1
<p>
	Първият магазин на Дисни беше отворен на 1 декември 2017 г. в Москва. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Първият магазин на Дисни беше отворен на 1 декември 2017 г. в Москва. Снимка: Ройтерс

В Русия детските играчки поскъпват. За година цените са нараснали с 11% и така неколкократно са изпреварили инфлацията (2,7%). По данни на статистиката през октомври една играчка е струвала средно 322 рубли (9 лв.) Експерти очакват поскъпването да продължи покрай новогодишните празници, а руснаците все по-често да поръчват в интернет по-евтини китайски стоки, пише „Известия“.

Най-много са поскъпнали пластмасовите играчки – със 17% до 194 рубли бройката (5,40 лв.). Средните потребителски цени на плюшените играчки са нараснали с почти 9% до 450 рубли (12,6 лв.) при 414 рубли година по-рано.

Поскъпването се дължи на сериозното подобрение в качеството на играчките в руските магазини, твърди ръководителят на Националната търговска асоциация Вадим Зуйков. 

„Известия“ припомня, че Министерството на промишлеността и търговията е направило портала „Произведено за детството“, на който са представени компании, на чиято продукция потребителите могат да имат доверие. Работи държавна комисия срещу ментатата, провеждат се редовно проверки на качеството.

Ако обикновено стоките се доставят с морски и автомобилен транспорт, то преди Нова година започват доставки с въздушен транспорт, за да се отговори на търсенето и това вдига цената, отбелязва Антонина Цицулина от Асоциацията на предприятията за детски стоки.

Потребителите ще търсят начини да спестят пари, ако цените продължат да растат, включително като купуват китайски стоки от интернет, смята директорът на изследователския център „Международна търговия и интеграция“ Владимир Саламатов. Той отбелязва, че все пак много родители обръщат внимание не само на цената, но и на качеството.

През декември се очаква държавните институции да обсъдят инициатива за забрана на вноса на несертифицирани играчки и други детски стоки, купени от чуждестранни онлайн търговци.

Експерти прогнозират, че през 2017 г. в страната ще бъдат внесени над 15 млн. броя детски стоки, купени от чужбина онлайн.

По данни на митниците най-много играчки руснаците купуват от Китай – над 153 хил. за деветте месеца на годината.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Веско
преди 6 години
Изключително ценна информация! И къв тоз магазин на Дисни? За тях санкциите не важат ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още