IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съоснователят на Pixar Джон Ланистър напуска Disney

Новината бе обявена след шестмесечен отпуск на Ласитър заради „грешки“, включително нежелани прегръдки към служителите

12:30 | 09.06.18 г. 3
<p>
	Джон Ласитър на премиерата на анимацията &quot;Коко&quot;. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Джон Ласитър на премиерата на анимацията "Коко". Снимка: Архив Ройтерс

Ръководителят на отдела за анимации в Walt Disney и съоснователят на Pixar Джон Ласитър, който често е определян за съвременния Уолт Дисни заради креативността му и търговския му успех, ще напусне компанията в края на годината, съобщи Disney в петък, цитирана от Ройтерс.

Ласитър бе творческата сила зад хитови филми като „Играта на играчките“, „Замръзналото кралство“ и „Търсенето на Немо“, които спечелиха Оскари и събраха милиарди долари от продажби.

Обявеното от Disney решение следва шестмесечен отпуск на Ласитър след това, което той определи като „грешки“, включително нежелани прегръдки, които са карали служителите да се чувстват неудобно.

След почивката си Джон Ласитър ще поеме консултантска роля в The Walt Disney Company до 31 декември 2018 г., когато ще напусне компанията“, заяви Disney.

Компанията не обяви кой ще замести Ласитър, но главният изпълнителен директор Боб Айгър отбеляза в изявлението, че Ласитър е изградил „екип от страхотни разказвачи иноватори с визията и таланта да създадат стандарти в анимацията и за бъдещите поколения“.

61-годишният Ласитър казва в изявлението, че „последните шест месеца ми предоставиха възможност да помисля за живота си, кариерата и личните приоритети“.

„Макар че оставам отдаден на изкуството на анимацията и вдъхновен от креативния талант в Pixar и Disney, реших, че краят на тази година е правилният момент да започна да се фокусирам върху нови творчески предизвикателства“, добави той.

Ласитър се присъедини към компанията през 2006 г., когато Disney купи Pixar Animation Studios.

Истински новатор в компютърната анимация, Ласитър бе движещата творческа сила зад успеха на Disney в анимациите през последното десетилетие. Той е главен творчески директор на Pixar Animation Studios и Walt Disney Animation Studios.

Анимациите на Disney и филмите на Pixar общо са продали билети в цял свят за около 14 млрд. долара, откакто Ласитър се присъедини към Disney, сочи анализ от Ройтерс на данни на Box Office Mojo.

Ласитър излезе в отпуск след новина в Hollywood Reporter миналия ноември, според която някои жени в Disney се чувствали некомфортно от физически контакт с него.

Той се извини през ноември в послание до служителите, които са почувствали, че не се отнася с тях с уважение, но допълни, че намеренията му са били „добронамерени“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 5 години
Ако беше гей нямаше да бъде принуден да напуска но понеже е малко по-нахален хетеросексуален и айде под валяка. Истинското му прегрешение май е било че е "задявал" само истински жени и заради това някои "обратни" са се почувствали жестоко дискриминирани и обидени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Jorkata
преди 5 години
Някой пак е сънувал Гейм ъф Троунс... :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
toto 2
преди 5 години
Оправете заглавието , колеги ! Както и сайта си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още