IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple „открадна“ бивш топ мениджър на BMW

При германците Улрих Кранц е бил сред разработчиците на електрическия автомобил i3 и спортния автомобил i8

11:52 | 11.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лого на Apple над магазин на компанията в Пало Алто, Калифорния.<em> Снимка: Nina Riggio/Bloomberg</em></p>

Лого на Apple над магазин на компанията в Пало Алто, Калифорния. Снимка: Nina Riggio/Bloomberg

Apple Inc. подсилва амбициите си за автомобилния пазар с привличането на бивш мениджър на BMW, който доскоро управляваше стартъп за електрически превозни средства. Улрих Кранц вече работи за Apple, потвърди производителят на iPhone в петък пред технологичните блогове The Verge и TechCrunch, без да дава повече подробности.

В BMW Кранц беше един от разработчиците на електрическия автомобил i3 и спортния автомобил i8. След това работи за стартъпа за електрически автомобили Faraday Future и след това стана съосновател на компанията Canoo. До април той беше шеф на Canoo. Apple го привлича няколко седмици по-късно, пише Bloomberg. 

Германецът представлява едно от най-значимите наемания на автомобилен специалист за Apple, което е ясен знак, че производителят на iPhone е решен да изгради самоуправляващ се електрически автомобил, изправяйки се срещу Tesla Inc. и други производители на автомобили. Кранц ще докладва на Дъг Фийлд, който бе ръководил разработването на насочения към масовия пазар Model 3, а сега управлява автомобилния проект на Apple, пояснява Bloomberg, позовавайки се на запознати източници, пожелали анонимност.

Apple се превърна в най-високо оценяваната компания в света, с пазарна капитализация от над 2 трилиона долара, благодарение на продажбите на iPhone, iPad, Apple Watch, Mac и услуги. На фона на искащите нови продукти инвеститори и клиенти компанията се насочва към пазара на автомобили и устройства за добавена реалност.

Преди да наеме Кранц, Apple загуби някои ключови мениджъри от автомобилния сектор. Бенджамин Лайън, Хайме Уейдо и Дейв Скот, които са работили съответно по инженеринга системите за безопасност и роботиката, са напуснали концерна през последните месеци. Не е ясно защо тримата са се разделили с компанията.

Apple работи с BMW в продължение на много години, интегрирайки iPod-а с инфотеймънт системите през 2004 г., и напоследък направи от iPhone ключ за някои модели на германския концерн. Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук беше забелязан да разглежда BMW i8 извън централата на Apple в Купертино, Калифорния, през 2014 г., а за няколко мениджъри на Apple е известно, че са посещавали офиси на BMW през последните години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още